28.11.2016

Оплата товарів подарунковим сертифікатом: як скласти податкову накладну

Лист ДФСУ від 21.10.16 р. № 22779/6/99-99-15-03-02-15

Продаж подарункових сертифікатів зараз не рідкість. Проте у випадку реалізації товарів/послуг за допомогою таких сертифікатів часто виникає запитання стосовно заповнення податкових накладних (ПН). Адже:

1. При внесенні покупцем оплати за сертифікат, що придбавається, продавець зобов’язаний вибити чек РРО, у якому буде зазначено назву, кількість і вартість проданих подарункових сертифікатів.

2. Згодом при обміні таких подарункових сертифікатів на товари (послуги) продавцю знову ж таки слід роздрукувати чек РРО, що підтвердить реалізацію таких товарів/послуг.

У разі постачання товарів/послуг за готівку кінцевому споживачу, розрахунки за які здійснюються через касу/РРО або через банківську установу чи платіжний пристрій, продавці товарів/послуг в основному складають підсумкові ПН (п. 201.4 ПКУ), а не виписують звичайні ПН на кожного неплатника. Ось тут і виникає проблема.

Адже підсумкові ПН заповнюються на підставі даних Z-звітів (пп. 8 і 12 Порядку заповнення податкової накладної, затвердженого наказом Мінфіну від 31.12.15 р. № 1307). З цієї причини операція з реалізації товарів/послуг з використанням подарункового сертифіката ризикує потрапити двічі під обкладення ПДВ (у вигляді проданих сертифікатів та у вигляді відпущених товарів).

У листі, що коментується, податківці звертають увагу на те, що платник ПДВ зобов’язаний скласти ПН на дату «першої події» (п. 187.1 ПКУ):

• оприбутковування коштів у касі платника ПДВ (у разі постачання товарів/послуг за готівку)

• або на дату відвантаження товарів.

Тому в разі реалізації подарункового сертифіката в магазині роздрібної торгівлі з використанням РРО продавцю достатньо буде нарахувати податкові зобов’язання на дату оприбутковування коштів, сплачених за такий подарунковий сертифікат, у касі продавця («перша подія»).

Оплата таким сертифікатом придбаної продукції стане «другою подією», що не матиме жодних податкових наслідків у частині визначення ПДВ-зобов’язань.

Виходячи із зазначеного, продавцю слід:

1. Уключити суму реалізації подарункового сертифіката до підсумкової ПН на дату такої реалізації. Вона потрапить до загального рядка «Товари в асортименті» у гр. 2 розділу Б «Номенклатура товарів/послуг продавця» ПН.

2. Не включати вартість таких товарів/послуг до підсумкової ПН, складеної на дату фактичного продажу товарів/послуг з оплатою подарунковим сертифікатом (у разі, якщо вартість такої продукції дорівнює вартості подарункового сертифіката).

Якщо ж вартість товарів/послуг, оплачених подарунковим сертифікатом, перевищує вартість подарункового сертифіката, то різницю (доплату) слід відобразити в підсумковій ПН на дату фактичного отримання товарів/послуг з використанням подарункового сертифіката.

Якщо вартість товарів/послуг, оплачуваних подарунковим сертифікатом, менше вартості подарункового сертифіката, податкові зобов’язання, сформовані на дату реалізації подарункового сертифіката, не коригуються.

Адже різниця між вартістю такої продукції та вартістю подарункового сертифіката покупцю не повертається, а тому вважається, що продукція продана за вартістю, яка дорівнює вартості подарункового сертифіката.

Водночас не виключена ситуація, коли продавцю доведеться скласти окрему ПН (наприклад, якщо сертифікати купує платник ПДВ). У такому разі, на наш погляд, без коригування не обійтися.

Ураховуючи те, що в момент передоплати ще не буде відомо, який товар/послуга отримуватиметься, у номенклатурній гр. 2 ПН можна написати «подарунковий сертифікат» (лист ДПАУ від 31.07.08 р. № 354/4/17-0214).

У день обміну сертифіката на товар/послугу продавцю доведеться виписати розрахунок коригування і відкоригувати номенклатуру: замість сертифіката зазначити фактично поставлені товари/послуги.