№48

Бухгалтерський тиждень, листопад, 2016/№ 48 Інші номери журналу ›
  • Нова форма декларації акцизного податку: новації з паливного і роздрібного акцизів Наказ Мінфіну від 26.09.16 р. № 841 «Про внесення змін до форми декларації акцизного податку та Порядку заповнення та подання декларації акцизного податку»
  • Мінімальні ціни на алкоголь: Кабмін презентує нове збільшення Постанова Кабміну від 09.11.16 р. № 828 «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 30 жовтня 2008 р. № 957»
  • Новий Порядок розгляду скарг: тепер хоч кіно знімайте Наказ Мінфіну від 28.09.16 р. № 849 «Про затвердження Змін до Порядку оформлення і подання скарг платниками податків та їх розгляду контролюючими органами»
  • Реекспорт товарів: чи нараховувати ПДВ Лист ДФСУ від 27.10.16 р. № 23233/6/99-99-15-03-02-15
  • Оплата товарів подарунковим сертифікатом: як скласти податкову накладну Лист ДФСУ від 21.10.16 р. № 22779/6/99-99-15-03-02-15
  • Середня зарплата за 2 місяці для «новачка» Лист Мінсоцполітики від 08.11.16 р. № 1537/13/84-16
  • «Інвалідний» норматив: а дива все немає Листи Фонду соціального захисту інвалідів від 12.09.16 р. № 1/6-690/04 та Державної служби зайнятості від 14.09.16 р. № ДЦ-01-6415/0/616
  • Податок на репатріацію: надлібералізм ВАСУ Ухвала ВАСУ від 22.08.16 р. № К/800/62230/13
  • Повернення депозитів фізособам, якщо банк «лопнув» Підкориговано правила відшкодування фізособам через систему гарантування вкладів фізосіб шкоди, завданої зловживаннями у сфері банківських та інших фінансових послуг.
  • Скасовано реєстрацію виробників біопалива Скасовано реєстрацію суб’єктів господарювання, що здійснюють господарську діяльність у сфері виробництва, зберігання та введення в обіг рідких біологічних видів палива та біогазів, у спеціальному держреєстрі.
  • Нові форми реєстраційних заяв Мін’юст затвердив нові форми заяв у сфері державної реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань.
  • Затверджено План комплексних перевірок Мінекономіки затвердило План комплексних планових заходів державного нагляду (контролю) органів державного нагляду (контролю) на 2017 рік.
  • Коли можуть відключити світло ВГСУ постановив: якщо суб’єкт господарювання не сплачує рахунки, виставлені на оплату авансових платежів за електроенергію, яка буде спожита в майбутньому, то енергопостачальник не має права обмежити чи припинити постачання електроенергії.
  • Календар тижня
  • Норми витрат матеріалів: правила застосування У сучасному світі практично все контролюється різними нормами та правилами. З одного боку, це ускладнює життя і накладає певні обмеження на діяльність суб’єктів господарювання. З іншого — чітка регламентація певних положень стає стимулом для зниження витрат, дозволяє госпсуб’єктам планувати й контролювати свої витрати. З цієї статті ви дізнаєтеся, що таке норми витрат, де їх узяти і яка їх роль у податковому та бухгалтерському обліку.
  • Витрати ПММ: нормуємо та обліковуємо правильно Автомобіль уже давно не предмет розкоші, а засіб пересування, перевезення вантажів і пасажирів. Навряд чи знайдеться підприємство, яке не має на балансі або хоча б не орендує автомобіль для своєї діяльності. При цьому, оскільки електромобілі ще не набули великої популярності в нашій країні, залишаються актуальними питання обліку використання ПММ. Як відомо, Норми витрат палива і мастильних матеріалів на автотранспорті затверджені наказом Мінтрансу від 10.02.98 р. № 43 (далі — Норми № 43). У цій статті ми нагадаємо, як, спираючись на цей документ, правильно нормувати витрати на ПММ та як їх відобразити у бухгалтерському та податковому обліку.
  • Норми витрати ПММ: розраховуємо правильно Норми витрати ПММ — один з небагатьох документів, що застосовуються переважною більшістю суб’єктів господарювання незалежно від форми власності та галузевої приналежності за умови використання ними хоча б одного транспортного засобу. Ми навели основну інформацію, необхідну для правильного розрахунку цих норм.
  • Календар бухгалтера на грудень 2016 року
  • Утримуємо із зарплати, не порушуючи при цьому КЗпП Не часто, але іноді трапляється, що бухгалтеру доводиться утримувати із зарплати працівника не лише податки і внески, а ще й, наприклад, аліменти, суми надміру виплачених відпускних/лікарняних тощо. А чи дозволяє наше законодавство робити такі «інші», неподаткові відрахування? Зазирнемо до першоджерела…
  • Перевіряємо заповнення лицьового боку лікарняного листа В аптеці. Чоловік подає рецепт у віконце. Аптекар довго-довго дивиться на рецепт. Потім повертає його догори ногами. Далі дивиться на просвіт. Після цього повертається спиною і розглядає його через плече. Нарешті тужливим голосом запитує: — Скажіть, будь ласка, а що у Вас болить? Нічого не нагадує? Схожа картинка спостерігається, коли цей самий чоловік приносить на роботу не рецепт, а лікарняний лист, заповнений тим самим лікарем. Тільки на місці провізора тепер опиняються комісія з соціального страхування, бухгалтерія та відділ кадрів. А потім і контролери з ФСС з ТВП.
  • Документальна перевірка підприємця: про що потрібно знати Ось і добігає кінця 2016 рік, а з ним закінчується і мораторій на податкові перевірки. Щоправда, на горизонті замайорів новий мораторій. Проте поки не зрозуміло, чи торкнеться він податківців. Отож сьогодні ми розповімо про те, які різновиди податкових перевірок можуть бути у підприємців та які документи при цьому можуть вимагати податківці.
  • «Помилковій» податковій накладній не місце в декларації з ПДВ Підприємство склало податкову накладну (ПН), в якій допустило помилку в ідентифікаційному номері покупця (тобто ПН складена не на того контрагента). Щоб її виправити, склали розрахунок коригування (РК), який «обнулює» дані «помилкової» ПН. Його направили на реєстрацію «помилковому» контрагенту. Але він відмовляється його реєструвати. Чи слід таку ПН включати до декларації з ПДВ?
  • У номері податкової накладної не вказали код спецрежиму Сільгосппідприємство склало податкову накладну (ПН) при отриманні авансу. При відвантаженні продукції виявилося, що у ній було допущено дві помилки: вказано не весь асортимент товару, а також не вказано у номері ПН код спецрежиму. Чи можна обидві помилки виправити в одному розрахунку коригування (РК)?
  • Правила уточнення податку на нерухомість Скільки декларацій з податку на нерухомість необхідно подавати юрособі у разі одночасного уточнення податкового зобов’язання як по житловій, так і нежитловій нерухомості?
  • Розмір орендної плати за користування нерухомістю фізособи Підприємство вирішило орендувати у фізичної особи — громадянина нерухоме майно (будинок). Який мінімальний розмір орендної плати слід прописати у договорі оренди?
  • Остаточний розрахунок з працівником при звільненні Яким чином відображаються у Податковому розрахунку за ф. № 1ДФ результати проведеного остаточного розрахунку з найманим працівником, який припиняє трудові відносини, якщо з метою уникнення від’ємного значення розрахунків (недоплати з податку) працівник вносить до каси підприємства суму надміру виплаченого оподатковуваного доходу?
  • Як у ф. № 1ДФ відображають продаж майна нотаріуси та посередники Яку суму доходу необхідно відображати нотаріусу/юрособі-посереднику у Податковому розрахунку за ф. № 1ДФ за операцією купівлі-продажу нерухомого/рухомого майна між фізособами, якщо в договорі одночасно вказана договірна ціна об’єкта відповідного майна та його оціночна вартість?
  • «Недовго музика грала…», або Як відобразити повернення передоплати у формі № 1ДФ Підприємство у вересні 2016 року уклало з підприємцем договір оренди приміщення та перерахувало йому орендну плату (авансом) за 4 місяці. Проте 31 жовтня договір розірвали. Передоплату за листопад і грудень підприємець повернув 10 листопада в повному обсязі. Як відобразити цю операцію у формі № 1ДФ? Чи потрібно підприємству подавати уточнюючий Податковий розрахунок за формою № 1ДФ за III квартал 2016 року, у якому свого часу відобразили суму передоплати?
  • Сплатили за директора штраф? А тепер сплатіть податок Адмінштраф, накладений на директора контролюючими органами, вирішили сплатити за рахунок коштів підприємства. Чи обкладатиметься така виплата ПДФО?
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі