28.11.2016

Повернення депозитів фізособам, якщо банк «лопнув»

Підкориговано правила відшкодування фізособам через систему гарантування вкладів фізосіб шкоди, завданої зловживаннями у сфері банківських та інших фінансових послуг.

Відтепер фінустановам заборонено залучати кошти фізосіб (крім учасників такої установи) із зобов’язанням щодо їх повернення, у тому числі шляхом отримання позики, у разі, якщо це прямо не передбачено законом про діяльність відповідної фінустанови.

Також банкам забороняється здійснювати без відображення в зобов’язаннях та активах банку операції шляхом залучення коштів фізичних осіб з метою їх прямого розміщення в кредити.

Крім того, у разі виконання банком функцій повіреного, агента, іншого представника або посередника із залучення коштів фізосіб на користь третіх осіб (включаючи небанківські фінустанови) банк зобов’язаний попередньо ознайомити у письмовій формі фізосіб про те, що такі кошти не є банківським вкладом фізособи, на який поширюються гарантії, встановлені Законом України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб».

(Закон України від 15.11.16 р. № 1736-VIII, чинний з 19.11.16 р.)