28.11.2016

У номері податкової накладної не вказали код спецрежиму

Сільгосппідприємство склало податкову накладну (ПН) при отриманні авансу. При відвантаженні продукції виявилося, що у ній було допущено дві помилки: вказано не весь асортимент товару, а також не вказано у номері ПН код спецрежиму. Чи можна обидві помилки виправити в одному розрахунку коригування (РК)?

Помилку в номенклатурі товарів виправити просто. Продавець має скласти РК, в якому коригує номенклатуру товарів. Він же буде і реєструвати такий РК, оскільки сумові показники не міняються.

У нашому випадку йдеться ще й про помилку в номері ПН (не вказано код спецрежиму, а це не дає права включати таку ПН до спецрежимної декларації). Такі помилки заборонено виправляти за допомогою РК ( п. 21 Порядку заповнення податкової накладної, затвердженого наказом Мінфіну від 31.12.15 р. № 1307).

Щоб виправити цей промах, аграрію необхідно:

• скласти «зменшуючий» РК, який повністю анулює дані «помилкової» ПН;

• направити такий РК «помилковому» покупцю для його реєстрації в ЄРПН;

• виписати нову ПН з правильними номером і номенклатурою та зареєструвати її в ЄРПН.

Зверніть увагу! «Правильну» ПН слід складати датою виписки першої «помилкової» ПН ( п. 201.10 ПКУ).

Якщо з дати виникнення податкових зобов’язань мине понад 15 календарних днів, то ви будете змушені сплатити штраф згідно зі ст. 1201.1 ПКУ за затримку реєстрації ПН в ЄРПН.

Таким чином, щоб сільгосппідприємство мало право включити складену ПН до спецрежимної декларації, йому потрібно обнулити «помилкову» ПН і скласти нову (зі спецрежимним номером і правильною номенклатурою).