12.09.2016

Самоштраф нараховують тільки у разі заниження податкових зобов'язань

Лист ДФСУ від 17.08.16 р. № 17938/6/99-99-15-03-02-15

У листі, що коментується, ДФСУ ще раз повернулася до питання порядку складання та подання уточнюючого розрахунку (УР) у зв’язку з самовиправленням помилок у ПДВ-звітності.

Контролери почали з того, що нагадали — платник податків, який самостійно виявляє факт заниження податкових зобов’язань (ПЗ) минулих податкових періодів, зобов’язаний (п. 1 розд. VI Порядку № 21*):

* Порядок заповнення і подання податкової звітності з податку на додану вартість, затверджений наказом Мінфіну від 28.01.16 р. № 21.

• скласти й подати УР до «помилкової» декларації;

• сплатити суму недоплати та штраф у розмірі 3 % від такої суми до подання УР.

До речі, однією з причин такого заниження може стати неправильний вибір періоду, в якому платник ПДВ має право сформувати податковий кредит (ПК) за тією чи іншою операцією.

Адже п. 198.6 ПКУ встановлює дві точки відліку для періоду, в якому платник ПДВ отримує право включити до ПК ту чи іншу ПН.

1. Починаючи з періоду складання ПН — якщо ПН була зареєстрована в Єдиному реєстрі ПН (ЄРПН) своєчасно.

2. Починаючи з періоду реєстрації ПН в ЄРПН — якщо ПН була зареєстрована в ЄРПН з порушенням строку реєстрації.

Якщо ж платник ПДВ помилково включив суму ПДВ, зазначену в ПН, що була зареєстрована в ЄРПН із запізненням, до складу ПК у періоді її складання (а не в періоді реєстрації в ЄРПН), то тим самим він міг занизити податкові зобов’язання звітного періоду. А отже, йому необхідно виправити допущені помилки, надіславши УР до такої ПДВ-декларації.

Увага! При цьому штраф, передбачений абз. 4 п. 50.1 ПКУ, платник ПДВ зобов’язаний нарахувати тільки у разі, якщо допущена ним помилка призвела до заниження податкових зобов’язань минулих податкових періодів (буде заповнено гр. 6 ряд. 18 в УР зі знаком «+»).