19.09.2016

Поставка гною і пташиного посліду — у загальну ПДВ-декларацію

Сільгосппідприємство, яке займається виробництвом продукції тваринництва, реалізує гній та пташиний послід як органічні добрива. В якій декларації (загальній чи спецрежимній) слід відображати продаж таких товарів?

Відповідно до п. 209.2 ПКУ спецрежим з ПДВ поширюється на операції з постачання сільськогосподарських товарів/послуг.

При цьому сільськогосподарськими вважаються товари, зазначені в товарних групах 1 — 24, товарних позиціях 4101, 4102, 4103, 4301 згідно з УКТ ЗЕД, та послуги, які отримані в результаті здійснення діяльності, на яку відповідно до п. 209.17 ПКУ поширюється дія спецрежиму ( п. 209.7 ПКУ).

Добрива належать до групи 31 УКТ ЗЕД, а саме до підгрупи 3101 «Добрива тваринного або рослинного походження, у суміші або ні, піддані хімічній обробці або ні; добрива, одержані у результаті змішування або хімічної обробки речовин тваринного або рослинного походження.

Враховуючи це, маємо з сумом зауважити, що реалізація гною як органічного добрива не належить до поняття сільгосппродукції з метою застосування спецрежиму з ПДВ. А тому його постачання не підпадає під дію спецрежиму з ПДВ. Тому якщо ви реалізуєте такі товари фізособам або іншим сільгосппідприємствам, то операції з їх постачання слід включити в загальну декларацію з ПДВ.

Це підтверджує і ГУ Міндоходів у Дніпропетровській області у листі від 06.08.13 р. № 1640/10/04-36-11-01-45.

Єдиною втіхою може стати те, що ви зможете перетягнути із спецрежимної декларації до загальної частину податкового кредиту щодо товарів і послуг, які були використані при виробництві гною. Однак клопоту із розрахунком таких сум може виявитись значно більше, ніж того податкового кредиту.