№38

Бухгалтерський тиждень, вересень, 2016/№ 38 Інші номери журналу ›
  • Підписано Закон про підвищення мита на експорт «чорного» металобрухту Закон України від 12.07.16 р. № 1455-VІІІ «Про внесення змін до деяких законів України щодо зменшення дефіциту брухту чорних металів на внутрішньому ринку»
  • Податкові накладні можна включити до податкового кредиту після 365 днів Лист ДФСУ від 07.09.16 р. № 19321/6/99-95-42-01-15
  • Як податківці визначатимуть звичайну ціну для бази обкладення ПДВ Лист ДФСУ від 15.08.16 р. № 27600/7/99-99-14-02-01-17
  • Стара форма податкової накладної — не перешкода для податкового кредиту Лист ДФСУ від 09.08.16 р. № 17186/6/99-99-15-03-02-15
  • Виплати за використання електронних картинок — роялті Лист ДФСУ від 22.08.16 р. № 18039/6/99-99-15-02-02-15
  • Що нашептали київські податківці з приводу «нерухомого» податку Лист ГУ ДФС у Київській області від 09.09.16 р. № 2095/10/10-36-13-04
  • Понаднормативні добові — обкладайте ПДФО Лист ДФСУ від 30.08.16 р. № 15006/5/99-99-13-02-03-16
  • «Фальшиві» електронні гроші: на що слід звернути увагу! Лист Нацбанку від 07.09.16 р. № 57-0002/75124
  • Погашення боргу — не привід для штрафу: ВАдСУ став на бік платників Ухвала Вищого адміністративного суду України від 21.07.16 р. у справі № К/800/9365/16
  • Інфляційний спад продовжується: серпневий індекс — 99,7 % За даними Держслужби статистики, індекс споживчих цін на товари та послуги (він же індекс інфляції) у серпні 2016 року порівняно з липнем 2016 року склав 99,7 %.
  • Удосконалено правила роботи з платіжними картками Нацбанк удосконалив правила емісії електронних платіжних засобів. Відповідальність за здійснені неналежні перекази будуть нести не тільки користувачі платіжних карток.
  • Оновлено правила користування електроенергією Кабмін вніс зміни до Правил користування електричною енергією для населення. Підкориговано правила укладання договорів на постачання електроенергії.
  • Правила отримання інформації з ЄДР Кабмін постановив: суб’єкти господарювання можуть одержувати відомості, що містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань (ЄДР), в електронному вигляді. Отримувати такі відомості вони будуть у вигляді сервісної послуги у формі прикладного програмного інтерфейсу ЄДР.
  • Чергове оновлення правил держреєстрації речових прав Кабмін у черговий раз провів удосконалення Порядку державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень.
  • Календар тижня
  • Митна декларація: коли є право на податковий кредит Проблема формування податкового кредиту на підставі митних декларацій (МД) не нова. Головна її причина полягає в тому, що норми ПКУ та Митного кодексу України (МКУ) «трохи не стикуються». Так, якщо перший Кодекс у цьому питанні обмежується загальними фразами, то другий містить багато конкретики. У результаті платники ПДВ досі не можуть зрозуміти — чи мають вони право сформувати податковий кредит (ПК) на підставі тимчасової МД? Давайте з’ясуємо це в нашій статті.
  • Валюта «и выходит, и входит»*, облік «замечательно выходит»* Приводом для цієї статті стало запитання, яке прозвучало на нашій «гарячій лінії». Ситуація така: підприємство отримує від нерезидентів валюту і витрачає її на придбання товарів у нерезидентів. Курс НБУ, за яким оприбутковано валюту, що «зайшла» на валютний рахунок, і курс, за яким списується витрачена валюта, можуть відрізнятися. Яким чином обліковувати таку валюту? Коли і як визначати курсові різниці? На ці запитання відповідаємо у нашій статті!
  • Продаж автомобіля: «підводні камені» для єдиноподатників Доволі часто підприємства продають свої автомобілі. Для платників податку на прибуток така операція не проблема. Водночас тих суб’єктів господарювання, які обрали єдиний податок, чекає неприємний сюрприз — легкові автомобілі, мотоцикли, автобуси та вантажівки — це підакцизні товари. А торгувати підакцизними товарами спрощенцям заборонено. Наскільки страшні ці обмеження, обговоримо далі.
  • Підприємство-єдиноподатник закривається: як заповнити звітність До редакції звернувся наш постійний читач з проханням допомогти розібратися з ліквідаційною звітністю. Ситуація така: підприємство — платник єдиного податку за ставкою 5 % з січня 2016 року не веде торговельної діяльності. У I кварталі 2016 року було продано будівлю*, після чого здано останній ліквідаційний звіт з єдиного податку. Тому з 1 квітня 2016 року підприємство автоматично стало платником податку на прибуток, хоча прибутку немає, бо немає діяльності. У березні 2016 року майже всі гроші було розподілено (закрито борги та податки), на поточному рахунку залишилася сума тільки на поточні витрати (обслуговування банківського рахунка, плата за комунальні послуги, плата за обслуговування комп’ютера та користування програмою «Медок», які було понесено на загальну суму 2225,53 грн.). У вересні 2016 року підприємство планує здати нульовий баланс і написати заяву на перевірку в ДПІ для закриття підприємства. Як заповнити останню декларацію з податку на прибуток? Які звіти ще потрібно здати для закриття підприємства? Давайте розбиратися разом.
  • Новий «неприбутковий» Реєстр: як туди потрапити? «Неприбуткові» поправки до ПКУ було внесено ще 13.08.15 р. Законом № 652, який і приписав Кабміну затвердити новий Реєстр неприбутківців. Через рік Уряд нарешті виконав цю вимогу. Як наслідок, з 16 липня поточного року запрацював новий порядок ведення Реєстру неприбуткових установ і організацій (ми повідомляли про це в «БТ», 2016, № 30, с. 6). Як новачкам потрапити до нового Реєстру, а діючим неприбутківцям зберегти свій неприбутковий статус, ви дізнаєтеся з цієї статті.
  • Нові Списки 1 і 2: як заповнити таблицю 7 ЄСВ-звіту за серпень Нещодавно було затверджено нові списки професій та посад, що дають право на пенсію за віком на пільгових умовах. У зв’язку з цим виникло запитання: як заповнити інформацію про спецстаж у Звіті за формою № Д4 за серпень 2016 року на працівників, професії яких із 3 серпня виключено з відповідних списків? З цим запитанням ми звернулись до фахівців Пенсійного фонду України. Їх підказки ви знайдете в цій статті.
  • Компенсація за затримку виплати зарплати у вересні 2016 року Індекс споживчих цін за серпень 2016 року не перевищив 100-відсотковий рубіж і становить 99,7 %. Як він вплине на коефіцієнти і суми компенсації при виплаті зарплатних боргів у вересні 2016 року, розповімо в нашій консультації.
  • «Чорнобильська» і «бойова» відпустки: комбінувати не можна! Поки що… Мінсоцполітики у листі від 18.08.16 р. № 454/13/116-16 зробило висновок: працівник-чорнобилець категорії 1 або 2, який одночасно є учасником бойових дій / інвалідом війни, повинен обрати вид відпустки, якою він бажає скористатися за основним місцем роботи в календарному році: «чорнобильською» чи «бойовою». Наскільки обґрунтований такий висновок, з’ясуємо у нашій статті.
  • Розрахунок бюджетними коштами Підприємство відвантажує суб’єкту господарювання товари. Як стверджує контрагент, оплата за такі товари здійснюватиметься за рахунок бюджетних коштів. Чи потрібно застосовувати касовий метод за такою операцією?
  • Поставка гною і пташиного посліду — у загальну ПДВ-декларацію Сільгосппідприємство, яке займається виробництвом продукції тваринництва, реалізує гній та пташиний послід як органічні добрива. В якій декларації (загальній чи спецрежимній) слід відображати продаж таких товарів?
  • Продаж будівлі юрособою — платником єдиного податку Наше підприємство, платник єдиного податку за ставкою 5 %, продало будівлю аптеки іншому покупцю за оціночною вартістю 138570,88 грн. З цієї суми було сплачено єдиний податок у розмірі 6928,54 грн. (138570,88 грн. х 5 %). Чи правильно визначено суму?
  • Працівниця звільнилася у відпустці до 3 років Працівниця, яка перебуває у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею 3 років, звільняється за власним бажанням. Під час остаточного розрахунку їй нараховано компенсацію за невикористані дні щорічної відпустки. Чи потрібно на таку працівницю у таблиці 5 Звіту за формою № Д4 формувати два рядки: один — у зв’язку із закінченням відпустки для догляду за дитиною днем звільнення, другий — з датою та підставою припинення трудових відносин? Як відобразити суму компенсації за невикористані дні щорічної відпустки у таблиці 6 Звіту за формою № Д4? Чи потрібно щодо такої працівниці проставляти у графі 10 таблиці 6 код «10», а у графі 15 — кількість календарних днів у трудових відносинах, якщо її було звільнено під час відпустки для догляду за дитиною (не ставала до роботи)?
  • Оприбуткування основних засобів З обліком основних засобів доводиться стикатися, мабуть, кожному бухгалтеру. Починається цей процес з оприбуткування об’єктів, що надійшли. Про те, на що потрібно звертати увагу під час зарахування основних засобів на баланс підприємства, ми розповімо в нашій Темі тижня.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі