19.09.2016

Продаж будівлі юрособою — платником єдиного податку

Наше підприємство, платник єдиного податку за ставкою 5 %, продало будівлю аптеки іншому покупцю за оціночною вартістю 138570,88 грн. З цієї суми було сплачено єдиний податок у розмірі 6928,54 грн. (138570,88 грн. х 5 %). Чи правильно визначено суму?

На жаль, у запитанні не зазначено, яка залишкова (балансова) вартість будівлі на момент продажу, а також чи використовувалася вона протягом 12 календарних місяців, а це принципові моменти.

Адже згідно з п. 292.2 ПКУ при продажу основних засобів юридичними особами — платниками єдиного податку дохід визначається як сума коштів, отриманих від продажу таких основних засобів.

Але! Якщо основні засоби продано після їх використання протягом 12 календарних місяців з дня введення в експлуатацію, дохід визначають як різницю між сумою коштів, отриманою від продажу таких основних засобів, та їх залишковою балансовою вартістю, що склалася на день продажу. На це звертають увагу і податківці в консультації з категорії 108.01.02 ЗІР ДФСУ.

За ситуації, коли оплата за проданий об’єкт основних засобів надходить поетапно, контролери наказують включати до складу доходу (роз’яснення в категорії 108.01.02 ЗІР ДФСУ):

• фактично отриману суму грошових коштів на дату її отримання — якщо основний засіб використовувався платником менше року;

позитивну різницю між отриманою сумою (частиною договірної вартості) та добутком залишкової балансової вартості основного засобу і результатом ділення цієї частини на договірну вартість такого основного засобу, якщо він використовувався платником понад рік.

А в консультації з категорії 108.05 ЗІР ДФСУ на запитання про те, чи має право юридична особа — платник єдиного податку здійснити продаж основного засобу за ціною нижчою, ніж оціночна вартість, контролери надали таку відповідь. З метою визначення доходу від продажу основних засобів однією із складових є сума коштів, отримана від продажу таких основних засобів, яка визначається згідно з договором про продаж основних засобів. Для юридичних осіб — платників єдиного податку нормами ПКУ не передбачені обов'язкові умови щодо продажу основних засобів за ціною не нижче їх оціночної вартості.

Отже, ви маєте право продати основний засіб (будівлю) за будь-яку ціну, погоджену з покупцем. При цьому за ситуації, коли така будівля використовувалася в госпдіяльності понад 12 календарних місяців з дня введення в експлуатацію, дохід від продажу визначають як різницю між сумою грошових коштів, отриманих від покупця, та залишковою вартістю будівлі (її зазначають у ряд. 1010 Балансу).

Скажімо, якби залишкова вартість будівлі становила 100000 грн., а договірна ціна — 138570,88 грн., тоді сума єдиного податку з цієї операції становила б 1928,54 грн. (138570,88 грн. - 100000 грн.) х 5 %. У зв'язку з цим рекомендуємо перевірити розрахунки і за необхідності уточнити показники Податкової декларації платника єдиного податку третьої групи (юридичні особи).