26.09.2016

Валютні обмеження: нове продовження & послаблення

Постанова Правління Національного банку України від 14.09.16 р. № 386 «Про врегулювання ситуації на грошово-кредитному та валютному ринках України»

На заміну постанові Правління НБУ від 07.06.16 р. № 342 (див. «БТ», 2016, № 24, с. 4), що втратила чинність у зв’язку із закінченням строку її дії (14.09.16 р.), у цей же день Нацбанк прийняв постанову, що коментується. Вона не є революційною. Її новели здебільшого давно знайомі, оскільки співзвучні попередній постанові. І все ж приємно те, що прийдешні новації і надалі пом’якшують деякі адміністративні обмеження, запроваджені у 2014 — 2015 роках для стабілізації ситуації на грошово-кредитному та валютному ринках. Відзначимо окремі з них.

Зокрема, передбачено, що клієнти банків можуть отримувати готівкові кошти в інвалюті або банківські метали з поточних і депозитних рахунків через каси та банкомати на суму до 250000 грн. на добу на одного клієнта (в еквіваленті) (п.п. 9 п. 6 постанови № 386). Раніше ця сума становила 100000 грн.

Компанії-резиденти, які отримали від нерезидентів кредити або позики, зможуть купувати інвалюту для погашення заборгованості навіть за наявності на їх рахунках власних коштів в інвалюті на суму більше 25 тис. дол. США. Це буде дозволено тільки за умови цільового використання придбаних валютних коштів.

Крім того, ще три місяці суб’єкти господарювання мають можливість купувати/перераховувати валюту для повернення за кордон дивідендів з корпоративних прав/акцій за 2014 і 2015 роки. Проте, як і раніше, для такої репатріації повинні виконуватися умови, встановлені п. 19 постанови № 386.

Незмінними залишилися норми щодо:

дозволу здійснювати операції з продажу готівкової іноземної валюти або банківських металів одній особі в один операційний (робочий) день у сумі, що не перевищує в еквіваленті 12000 грн. у межах однієї банківської установи (п.п. 3 п. 6 постанови № 386);

заборони купівлі, перерахування іноземної валюти на підставі індивідуальних ліцензій Нацбанку, крім:

• розміщення юрособами валютних цінностей на рахунках за межами України;

• виконання резидентом-гарантом (поручителем) забезпечених гарантією (порукою) зобов’язань за кредитом, наданим міжнародною фінансовою організацією або за участю іноземного експортно-кредитного агентства;

• сплати суб’єктами господарювання — резидентами вступних або членських внесків в інвалюті для забезпечення поточної діяльності юросіб-нерезидентів;

• інших операцій юросіб, що здійснюються на підставі індивідуальних ліцензій НБУ, за умови, що загальна сума цих операцій у межах однієї індивідуальної ліцензії протягом одного календарного місяця не перевищує 50000 дол. США (еквівалент цієї суми в іншій валюті за офіційним курсом гривні до інвалют, установленим НБУ на дату переказу) (п.п. 20 п. 6 постанови № 386).

На місці залишилися й 120-денне обмеження на проведення розрахунків за експортно-імпортними контрактами та вимога щодо обов’язкового продажу на міжбанківському валютному ринку України, у тому числі безпосередньо Нацбанку, 65 % надходжень інвалюти.

Водночас введено і нові обмеження. Фізичним особам заборонено здійснювати операції в готівковій формі на підставі індивідуальних ліцензій Нацбанку (п. 7 постанови № 386). Щоправда, у цьому загальному правилі є виняток: така вимога не поширюються на операції, що здійснюються на підставі індивідуальних ліцензій НБУ, виданих до набрання чинності цією постановою.

Ця заборона є однією з підстав для відмови Нацбанком у видачі фізособам індивідуальних ліцензій. Це покликане запобігти непродуктивному відпливу капіталу з країни.

Постанова № 386 діє з 15.09.16 р. до 15.12.16 р. включно.