Теми статей
Обрати теми

Валютні обмеження: продовження & послаблення

Жиленко Катерина, Кравченко Дар’я

Щоб передбачити продовження валютних обмежень, до ворожки ходити було не слід.

Важлива новина! Обсяг обов’язкового продажу надходжень в інвалюті зменшили до 65 % (раніше — 75 %). Інші умови щодо обов’язпродажу залишилися колишніми: вони стосуються інвалютних надходжень у валюті 1-ї групи Класифікатора* і російських рублях. Залишився незмінним і перелік винятків.

* З 04.05.16 р. діє оновлений Класифікатор інвалют і банківських металів, затверджений постановою Правління НБУ від 19.04.16 р. № 269 // «БТ», 2016, № 20, с. 4.

Дозволена сума покупки готівкової інвалюти зросла удвічі. Так, в один операційний (робочий) день в одному банку можна «скупитися» на суму не більше 12000 грн. в еквіваленті (раніше — 6000 грн.). Крім того, тепер це обмеження не поширюється на покупку монет з дорогоцінних металів, у тому числі інвестиційних монет України.

Скасували обмеження на видачу готівки у гривнях через каси та банкомати.

Нагадаємо: раніше діяло обмеження в сумі 500000 грн. на добу. Але при цьому зберегли аналогічне валютне обмеження — банки обмежують видачу готівкової інвалюти та банківських металів з поточних і депозитних рахунків через каси та банкомати, але вже в межах до 100000 грн. (раніше — 50000 грн.) на добу на одного клієнта в еквіваленті.

Послабили заборону на покупку/переказ інвалюти за кордон для повернення дивідендів іноземному інвесторові, запровадивши додаткові умови, за яких проводити таку операцію усе ж таки можна.

На місці залишилися 90-денне обмеження на проведення розрахунків за експортно-імпортними контрактами та заборона на ЗЕД-залік зустрічних однорідних заборгованостей для деяких операцій.

Постанова діє з 09.06.16 р. по 14.09.16 р.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі