26.09.2016

Затримка працівника у відрядженні

Чи буде додатковим благом працівника, направленого у відрядження, вартість квитка, відшкодована роботодавцем, якщо дата на такому квитку і дата в наказі про відрядження не збігаються?

До загального місячного оподатковуваного доходу працівника не включаються кошти, отримані ним на відрядження або під звіт і розраховані згідно з п. 170.9 ПКУ ( п.п. 165.1.11 ПКУ).

При цьому днем вибуття у відрядження вважається день відправлення транспортного засобу з місця постійної роботи відрядженого працівника. А днем прибуття з відрядження — день прибуття транспортного засобу до місця постійної роботи (п. 7 розд. I Інструкції № 59*).

* Інструкція про службові відрядження в межах України та за кордон, затверджена наказом Мінфіну від 13.03.98 р. № 59.

Дата на транспортному квитку має збігатися з датою вибуття/прибуття працівника у відрядження згідно з наказом про відрядження.

Якщо зазначені дати не збігаються, то з дозволу керівника підприємства береться до уваги затримка у відрядженні на вихідні/святкові та неробочі дні. За умови, що строк перебування працівника поза місцем його постійної роботи не перевищить строку відрядження, передбаченого постановою КМУ від 02.02.11 р. № 98 (30 днів — у межах України, 60 днів — за кордоном).

Висновок: вартість квитка, в якому дата прибуття/вибуття не збігається з датою, зазначеною в наказі про відрядження, та яка відшкодована роботодавцем, вважається додатковим благом працівника і включається до складу його загального місячного оподатковуваного доходу.

Але! Не вважається додатковим благом та не включається до загального місячного оподатковуваного доходу працівника вартість такого квитка, якщо працівник затримався у відрядженні на вихідні/святкові дні з дозволу керівника підприємства і загальний строк відсутності працівника не перевищив 30 (60) днів.

За матеріалами ЗІР ДФСУ, категорія 103.17