24.04.2017

«Високодохідний» суб'єкт мікропідприємництва і квартальна фінзвітність

Лист Мінфіну від 21.02.17 р. № 11130-02-2/4779

«Високодохідні» суб’єкти господарювання подають разом з квартальною декларацію з ПНП і квартальну фінзвітність ( п. 137.4 ПКУ). Цю вимогу звичайні підприємства, які складають фінзвітність щокварталу, виконують без проблем.

Водночас є підприємства, які складають лише річну фінзвітність. Наприклад, суб’єкти мікропідприємництва*. Вони можуть бути квартальними платниками ПНП.

* До цієї категорії суб’єктів віднесено юросіб, в яких середня кількість працівників за звітний календарний рік не перевищує 10 осіб та річний дохід не перевищує суму, еквівалентну 2 млн євро, визначену за середньорічним курсом Нацбанку ( ч. 3 ст. 55 ГКУ).

Тому виникає запитання: чи повинні такі суб’єкти взагалі подати фінзвітність при поданні квартальної декларації з ПНП.

Відповідь надав Мінфін у листі, що коментується. Він дійшов висновку, що суб’єкти мікропідприємництва, які є високодохідниками, подають разом із щоквартальною декларацією з ПНП і фінзвітність. При цьому така фінзвітність має бути проміжною (квартальною).

Аргументують вони свої висновки тим, що коли норми будь-яких нормативно-правових актів щодо оподаткування суперечать положенням ПКУ, то верховенство віддається ПКУ ( п. 5.2 ПКУ).

У п.п. «в» п. 137.5 ПКУ не передбачено врахування поділу підприємств на звичайні, малі та мікропідприємства, що прописані у ст. 55 ГКУ. Отже, незалежно від того, до когорти яких суб’єктів віднесено підприємство, на нього поширюються всі правила, передбачені для сплати ПНП, в тому числі і вимога щодо подання щокварталу фінзвітності разом із декларацією з ПНП.