24.04.2017

Помилка в ІПН покупця в податковій накладній може обійтися дорого

Чи застосовується фінансова відповідальність до продавця/постачальника товарів/послуг у разі реєстрації в Єдиному реєстрі податкових накладних з порушенням граничного строку, передбаченого для такої реєстрації, податкової накладної, складеної в цілях виправлення помилки в полі «Індивідуальний податковий номер покупця»?

Згідно з п. 201.1 ПКУ на дату виникнення податкових зобов’язань платник податків зобов’язаний скласти податкову накладну (ПН) в електронній формі і зареєструвати її в Єдиному реєстрі податкових накладних (ЄРПН) у встановлений ПКУ строк.

При виправленні помилки в полі «Індивідуальний податковий номер покупця» ПН продавець складає і реєструє в ЄРПН нову ПН з правильним ІПН покупця, у полі «Дата складання», у якій вказує дату виникнення податкових зобов’язань продавця, тобто дату складання ПН з неправильним ІПН покупця.

При цьому ніхто не скасовував відповідальність за порушення платниками ПДВ граничного строку, передбаченого ст. 201 ПКУ, для реєстрації ПН та/або розрахунку коригування до такої ПН у ЄРПН (окрім ПН, яка не видається покупцеві, складеної на постачання товарів/послуг для операцій, звільнених від оподаткування або які обкладаються за нульовою ставкою). Вона все ще прописана в ст. 1201 ПКУ.

Висновок: у разі реєстрації з порушенням граничного строку ПН, складеної з метою виправлення помилки в полі «Індивідуальний податковий номер покупця», до постачальника товарів/послуг буде застосована фінансова відповідальність.

За матеріалами ЗІР ДФСУ, категорія 101.30