07.08.2017

Відновили ПДВ-реєстрацію: ПДВ з «умовного» продажу можна відкоригувати

Лист ДФСУ від 29.06.17 р. № 888/6/99-99-12-03-01-15/ІПК

У листі, що коментується, податківці розповіли про те, чи можна врахувати «старий» податковий кредит (ПК) після відновлення ПДВ-реєстрації.

Анулювання ПДВ-реєстрації несе в собі низку негативних моментів для платника ПДВ. Так, з моменту анулювання реєстрації платник ПДВ утрачає право (п. 184.5 ПКУ):

• формувати ПК;

• виписувати податкові накладні (ПН) / розрахунки коригування і реєструвати їх у ЄРПН.

Тому потрібно поспішити і провести «умовний продаж» (нарахувавши «компенсуючі» податкові зобов’язання) до такого моменту. А також слід уключити всі зареєстровані «вхідні» ПН у ПК.

Адже останній звітний період для розреєстрованого платника ПДВ закінчиться в день анулювання ПДВ-реєстрації (п. 184.6 ПКУ).

У результаті виходить, що всі «вхідні» ПН, які надійдуть із запізненням (будуть зареєстровані несвоєчасно), у ПК вже не потраплять. Та й уточнити або виправити помилки в ПДВ-декларації теж не вийде (категорія 101.03 ЗІР ДФСУ).

А все тому, що податківці завжди дотримувалися думки: з моменту ПДВ-розреєстрації і до дати відновлення її в Реєстрі платників ПДВ особа втрачає всі права й обов’язки платника ПДВ (лист ДФСУ від 16.08.16 р. № 17715/6/99-99-15-03-02-15). Якщо ж надалі ПДВ-реєстрація поновлюється, платник ПДВ просто розпочинає ПДВ-життя «з чистого аркуша».

Але! У листі, що коментується, контролери пішли назустріч платникам ПДВ. Вони заявили: у разі, якщо особу відновили в Реєстрі платників ПДВ (у тому числі за рішенням суду), вона має повне право відкоригувати суми «умовних» податкових зобов’язань, які були задекларовані в останній ПДВ-декларації. Зробити це можна за допомогою уточнюючого розрахунку.