07.08.2017

Як заповнити податкову накладну на компенсацію комунальних послуг при оренді

Які графи податкової накладної заповнюються в разі компенсації орендарем вартості комунальних послуг, електроенергії, прибирання і т. ін.?

Складовою госпдіяльності з нерухомим майном є:

• як придбання певних товарів та отримання низки послуг, пов’язаних з необхідністю утримання такого майна (теплова й електрична енергія, природний газ, послуги з водопостачання, водовідведення, охорони, інших супутніх товарів / послуг і т. ін., сплата податків, пов’язаних з нерухомим майном (земельний податок, орендна плата за землю, податок на нерухоме майно));

• так і перенесення вартості таких витрат на вартість готової продукції або послуг, у тому числі і формування на базі таких витрат розміру орендної плати за нерухоме майно.

У зв’язку з цим у вартість орендної плати за нерухоме майно орендар повинен включати суми відшкодування (компенсації) всіх елементів витрат, пов’язаних з послугами з надання майна в оренду.

Відшкодування витрат на оплату комунальних послуг і енергоносіїв, земельного податку, податку на нерухоме майно і т. ін. за своєю суттю є відшкодуванням (компенсацією) окремих елементів витрат, з яких складається вартість послуги з оренди майна. Відповідно відшкодування (компенсація) таких витрат є оплатою частини вартості послуги з оренди майна.

Враховуючи це, при складанні податкової накладної (ПН) на суму відшкодування орендарем вартості послуг, пов’язаних з утриманням і обслуговуванням орендованого майна (у тому числі компослуг і енергоносіїв, земельного податку, податку на нерухоме майно і т. ін.):

• у гр. 2 такої ПН слід указати «Послуги з оренди»;

• у гр. 3.3 — код послуги згідно з ДКПП;

• у гр. 4 вписати «послуга».

За матеріалами ЗІР ДФСУ, категорія 101.17