04.12.2017

«Комп’ютерна» ПДВ-пільга: нюанси застосування від ДФСУ

Лист ДФСУ від 10.11.17 р. № 2584/6/99-99-15-03-02-15/ІПК

Платникам ПДВ, тісно пов’язаним з постачаннями програмної продукції, добре відомо, що такі операції тимчасово (з 01.01.13 р. до 01.01.23 р.) звільнені від обкладення ПДВ (п. 261 підрозд. 2 розд. XX ПКУ).

При цьому до програмної продукції належать:

• як результат комп’ютерного програмування у вигляді операційної системи, системної, прикладної, розважальної та/або навчальної комп’ютерної програми (їх компонентів), а також у вигляді інтернет-сайтів та/або онлайн-сервісів;

• так і криптографічні засоби захисту інформації.

Що таке комп’ютерна програма, визначити не складно. Згідно із Законом України «Про авторське право і суміжні права» від 23.12.93 р. № 3792-XII це набір інструкцій у вигляді слів, цифр, кодів, схем, символів або у будь-якому іншому вигляді, виражених у формі, придатній для прочитування комп’ютером, які приводять його в дію для досягнення певної мети або результату.

До компонентів же комп’ютерної програми належать частини програмного забезпечення, які можуть бути частинами (модулями), на основі та/або за допомогою яких створюється певна програма, та/або діяти як самостійні комп’ютерні програми.

А ось що стосується послуг, пов’язаних з такою продукцією, то в ПДВ-обкладенні таких операцій є ряд нюансів, на які і звернули увагу фіскали в листі, що коментується.

1. Якщо в результаті постачання послуг, пов’язаних із програмною продукцією, відбуваються якісь зміни в такій програмній продукції (у тому числі оновлення, удосконалення, модернізація і виправлення помилок), то такі операції розглядаються як операції з постачання окремих компонентів (елементів) програмної продукції і звільняються від обкладення ПДВ відповідно до п. 261 підрозд. 2 розд. XX ПКУ*.

* На цьому податківці акцентували увагу і раніше (у своєму листі від 11.09.17 р. № 1892/6/99-99-15-03-02-15/ІПК) // «БТ», 2017, № 40).

Важливо! Цей режим ПДВ-звільнення поширюється не на осіб, а на операції. Не має значення кількість етапів постачання програмної продукції від особи, яка її створила, до останнього покупця, якщо на цих етапах відбувається перехід права власності на програмну продукцію (згідно з угодою про передачу виняткових майнових прав інтелектуальної власності). Тому на усіх етапах у ряді постачань програмної продукції операції з такого постачання звільняються від обкладення ПДВ.

2. У випадку якщо технічна підтримка (установка, налаштування, тестування, виявлення і усунення недоліків) програмної продукції (комп’ютерних програм), яка проводиться її виробником, є складовою постачання програмної продукції, то операції з постачання цієї продукції, до складу вартості якої входять послуги з техпідтримки програмної продукції (комп’ютерних програм), звільняються від обкладення ПДВ.

Увага! Якщо послуги з техпідтримки (установка, налаштування, тестування, виявлення і усунення недоліків) програмної продукції (комп’ютерних програм) не входять до складу вартості програмної продукції і поставляються не її виробниками, то вони обкладаються ПДВ у загальному порядку за основною ставкою ПДВ (20 %).

3. Операції з постачання окремих компонентів програмної продукції, на основі або за допомогою яких створюється певна програмна продукція або які можуть діяти як самостійні комп’ютерні програми, звільняються від обкладення ПДВ.

4. Операції з постачання послуг з розробки програмної продукції або її компонентів, якщо виконавці таких послуг не набувають права власності на таку програмну продукцію в процесі її створення, а після завершення виконання таких послуг права власності на готову програмну продукцію (її компоненти) набуде замовник, обкладаються ПДВ в загальному порядку.