№49

Бухгалтерський тиждень, грудень, 2017/№ 49 Інші номери журналу ›
  • «Подвійний удар» по списанню дебіторки, строк позовної давності якої минув Лист ДФСУ від 17.11.17 р. № 2658/ІПК/28-10-01-03-11
  • Безоплатно зберігаєте продані товари — нараховуйте податкові зобов’язання з ПДВ Лист ДФСУ від 10.11.17 р. № 2579/6/99-99-15-03-02-15/ІПК
  • Подарунковий набір показуємо в податковій накладній одним рядком Лист ГУ ДФС у Дніпропетровській обл. від 10.11.17 р. № 2576/ІПК/04-36-12-01-16
  • «Комп’ютерна» ПДВ-пільга: нюанси застосування від ДФСУ Лист ДФСУ від 10.11.17 р. № 2584/6/99-99-15-03-02-15/ІПК
  • У середині року сільгоспчастка менша 75 %: коли розпрощатись з єдиним податком групи 4? Лист ДФСУ від 20.11.17 р. № 2668/ІПК/12-32-12-04-01
  • Неповний робочий день & щорічна додаткова відпустка «за ненормованість»: подробиці від Мінсоцполітики Лист Мінсоцполітики від 10.10.17 р. № 2536/0/101-17/284
  • Плата за виконання виїзних митних формальностей Мінфін затвердив Порядок справляння плати за виконання митних формальностей органами доходів і зборів поза місцем розташування цих органів або поза робочим часом, установленим для них.
  • Швидкість руху в населених пунктах — 50 км/год Кабмін вніс зміни до Правил дорожнього руху. Відповідно до цих змін зменшено швидкість руху транспортних засобів у населених пунктах з 60 км/год до 50 км/год.
  • Перше посвідчення водія Кабмін підкоригував Положення про порядок видачі посвідчень водія та допуску громадян до керування транспортними засобами. Тепер установлені правила видачі першого посвідчення водія та його обмін на постійне посвідчення.
  • Удосконалено Держреєстр фізосіб ДФСУ повідомила, що 21.11.17 р. набрав чинності наказ Мінфіну від 29.09.17 р. № 822, яким оновлено Положення про реєстрацію фізичних осіб у Державному реєстрі фізичних осіб — платників податків.
  • Календар тижня
  • Часткові повернення: скільки розрахунків коригування виписувати У платників ПДВ часто виникає запитання — скільки податкових накладних (ПН) треба скласти при часткових оплатах/постачаннях. Адже іноді контрагенти абсолютно не зважають на специфіку ПДВ-обліку. Наприклад, покупець може оплатити декілька рахунків одним платежем, а постачальник, в якого бракує реєстраційного ліміту, роздрібнити відвантаження (аванс) на декілька ПН. Свою позицію в цьому питанні податківці вже давно сформували. Але, на жаль, застосувати ці правила при складанні розрахунків коригування (РК) у разі часткових повернень не можна. Як вийти з такої ситуації, ми вам підкажемо.
  • На виручку аграріям: врятувати регліміт можна до 8 грудня Нещодавно податківці змінили алгоритми розрахунку реєстраційного ліміту (РЛ), а саме порядок визначення показника ΣПеревищ*. Після цього у багатьох аграріїв зменшився розмір регліміту. Причина такого зменшення криється в тому, що аграрії у період дії спецрежиму з ПДВ (до 31.12.16 р.) неправильно нумерували податкові накладні (ПН) — неправильно визначали їх спецрежимний статус. Щоб мінімізувати вплив таких помилок на розрахунок РЛ, ДФСУ дозволила (лист від 28.11.17 р. № 32659/7/99-99-15-03-02-17) виправити допущені помилки у номерах таких податкових накладних до 08.12.17 р. Про те, як це зробити, читайте в нашій статті.
  • Витрати на страхування: відображаємо в обліку Багато суб’єктів господарювання вимушені нести витрати на страхування. До того ж не перший рік схеми страхування використовуються для оптимізації податку на прибуток. У цій статті ми нагадаємо вам основні правила відображення в обліку витрат на страхування.
  • Єдиний податок: правила переходу та основи роботи Незабаром (менш ніж за місяць) настане 2018 рік. А тому для суб’єктів господарювання настав час задуматися над тим, яку систему оподаткування обрати для роботи в новому році. Найперспективнішою та економною, як і раніше, є спрощена система оподаткування: єдиний податок (ЄП). Тому зараз коротко опишемо загальні правила роботи на ЄП та розберемося з тим, яким критеріям повинен відповідати платник податків, щоб перейти на сплату ЄП, і в чому особливість кожної з трьох* груп ЄП. Отже, до бою!
  • За кордон на ремонт: особливості обліку У цій статті розглянемо, як організувати та облікувати «закордонний» ремонт товарів/ обладнання. Як українському підприємству — замовнику ремонтних послуг облікувати витрати на ввезення і вивезення товару/об’єктів основних засобів, а також результати отриманих ремонтних послуг? Які податкові наслідки чекають на підприємство? Давайте розбиратися.
  • Донарахували індексацію: як оподаткувати її суму і відобразити у звітності Розрахунок індексації зарплати досить складна ділянка роботи для бухгалтера. Чому? Справа в недосконалому і мінливому «індексаційному» законодавстві. Ось і виходить, що останню крапку у вирішенні спірних ситуацій ставить Мінсоцполітики через певний проміжок часу. Адже саме цьому відомству надано право роз’яснювати порядок застосування норм індексації (п. 14 Порядку № 1078*). Тому роботодавцеві іноді доводиться перераховувати суми індексації (як у «плюс», так і в «мінус») з урахуванням отриманих роз’яснень. А донарахування/сторнування сум індексації за минулі періоди тягне за собою купу інших оплатно-податкових питань, зокрема, як з таких сум стягувати податки, збори і внески, а також як правильно їх відобразити в зарплатній звітності? Відповіді на ці запитання надала ДФСУ в листах від 03.10.17 р. № 16871/5/99-99-13-02-01-16 та від 10.05.17 р. № 7955/5/99-99-13-01-01-16. Тож почнемо розбір польотів.
  • Неповний робочий час: оплата праці Про необхідність встановити працівникам з неповним робочим часом індивідуальні норми робочого часу ви вже знаєте*. Продовжимо сьогодні тему неповного робочого часу і поговоримо про особливості оплати праці таких працівників.
  • Підприємець працює 24 години на добу: ОК? Підприємець має намір укласти із замовником договір на обробку баз даних з переліком у специфікації до нього найменувань робіт і годин на їх виконання. Причому годин зазначено більше, ніж підприємець фізично може відпрацювати протягом місяця. Найманих працівників немає, а замовник наполягає саме на такому договорі. Чим це загрожує підприємцю? Зараз з’ясуємо. Приєднуйтеся, буде багато цікавого!
  • «Другий» ліміт у Витягу із СЕА: коли він виникає З яких причин виникає показник «другий ліміт» у Витягу із СЕА?
  • Чому виникає показник «Override» у Витягу із СЕА? З яких причин у Витягу із СЕА виникає показник «Override» і які дії платник ПДВ повинен вчинити щоб уникнути впливу такого показника на суму податку, на яку платник має право зареєструвати податкові накладні та/або розрахунки коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних (ЄРПН)?
  • Як впливає борг фізособи-громадянина на перебування на ЄП Чи є підставою для анулювання реєстрації платника єдиного податку (ЄП) — підприємця наявність податкового боргу з податків, за якими податківці визначили податкові зобов’язання такій особі, як несуб’єкту господарювання?
  • Пільга щодо земподатку діє без оформленого права власності на землю Чи має право на пільгу зі сплати земподатку фізособа, яка не оформила право власності на землю, проте набула це право відповідно до рішення органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування чи відповідно до цивільно-правових угод?
  • Звільнення у разі тривалої хвороби: право чи обов’язок? Працівник хворіє (загальне захворювання) більше чотирьох місяців, що підтверджують належним чином оформлені і надані на підприємство листки непрацездатності. Чи зобов’язаний роботодавець у такій ситуації розірвати з ним трудовий договір на підставі п. 5 ч. 1 ст. 40 КЗпП?
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі