04.12.2017

У середині року сільгоспчастка менша 75 %: коли розпрощатись з єдиним податком групи 4?

Лист ДФСУ від 20.11.17 р. № 2668/ІПК/12-32-12-04-01

Щоб обрати єдиний податок (ЄП) групи 4, суб’єкт господарювання має відповідати певним критеріям (п.п. 4 п. 291.4 ПКУ). Одним із таких критеріїв є частка сільгосптоваровиробництва на рівні не менше 75 %.

Інколи підприємству не вдається протягом року втриматися на цій межі. Якщо так сталося, то виникає запитання: чи має право аграрій після цього перебувати на ЄП?

Відповідь на це запитання надали контролери у листі, що коментується. Вони заявили, що коли в аграрія посеред року сільгоспчастка (питома вага виручки від реалізації сільгосппродукції власного виробництва та продуктів її переробки, у загальній сумі валового доходу) стає меншою за 75 %, то він не зобов’язаний відразу переходити на загальну систему.

Річ у тому, що розрахунок сільгоспчастки, на підставі якого приймається рішення щодо права аграрія перебувати на ЄП групи 4, проводиться за результатами минулого податкового року наростаючим підсумком (п.п. 4 п. 291.4 ПКУ).

Таким чином, аграрій зобов’язаний покинути лави єдиноподатників і перейти на загальну систему тільки в тому випадку, якщо сільгоспчастка за результатами звітного року буде менша 75 %. При цьому переходи на загальну систему він буде з 01.01.18 р.

Отже, покидати лави єдиноподатників групи 4 посеред року аграрій не зобов’язаний, не тільки коли в нього один раз на рік сільгоспчастка не дотягла до 75 %, а й навіть тоді, коли він бачить, що і на кінець року вона не дотягне до 75 %.

Водночас якщо аграрій забажає, то зможе самостійно відмовитися від спрощеної системи (п.п. 298.2.2 ПКУ). Але змусити його це робити до кінця поточного року ніхто не може.