04.12.2017

«Другий» ліміт у Витягу із СЕА: коли він виникає

З яких причин виникає показник «другий ліміт» у Витягу із СЕА?

Закон України від 21.12.16 р. № 1797-VIII вніс зміни до ПКУ, зокрема в п. 2001.9 ПКУ. Тепер ця норма говорить: якщо у платника ПДВ загальна сума податкових зобов’язань (ПЗ), вказаних ним у поданих ПДВ-деклараціях (з урахуванням уточнюючих розрахунків до них), перевищує суму ПДВ, вказану в складених таким платником податкових накладних (ПН) / розрахунках коригування (РК), зареєстрованих в ЄРПН (∑перевищ), а реєстраційного ліміту (РЛ) недостатньо для реєстрації ПН/РК за звітні періоди виникнення такого перевищення, платник ПДВ має право зареєструвати ПН/РК в ЄРПН (незалежно від значення РЛ) на суму ПДВ, що дорівнює значенню показника ∑перевищ, зменшеного на суму задекларованих до сплати ПЗ за період починаючи з 01.07.15 р. (включаючи ПЗ, сплачені і не сплачені платником податків) і збільшеного на значення показника ∑ПопРах. Саме ця сума «віртуального» РЛ і є «другим лімітом».

Платник ПДВ має право зареєструвати в порядку, визначеному абзацом першим п. 2001.9 ПКУ (використати «другий ліміт»), тільки ПН за звітні періоди, в яких виникло перевищення ПЗ, вказаних платником у наданих ПДВ-деклараціях (з урахуванням уточнюючих розрахунків до них), над сумою ПДВ, вказаною у складених таким платником ПН і РК, зареєстрованих в ЄРПН ∑перевищ).

Після реєстрації таких ПЗ в ЄРПН відбувається перерахунок показника ∑перевищ за звітний період, в якому була складена така ПН, за результатами якого показник ∑перевищ зменшується на суму ПДВ, вказану в зареєстрованих в ЄРПН ПН/РК, і відповідно на таку суму ПДВ збільшується значення показника ∑НаклВид. Вказана інформація відображається у Витягу із СЕА ПДВ.

За матеріалами ЗІР ДФСУ, категорія 101.17