04.12.2017

Чому виникає показник «Override» у Витягу із СЕА?

З яких причин у Витягу із СЕА виникає показник «Override» і які дії платник ПДВ повинен вчинити щоб уникнути впливу такого показника на суму податку, на яку платник має право зареєструвати податкові накладні та/або розрахунки коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних (ЄРПН)?

Показник ∑Перевищ є однією зі складових формули, за якою розраховується сума податку, на яку платник податків має право зареєструвати в ЄРПН податкові накладні (ПН) та/або розрахунки коригування (РК) (∑Накл). Тобто реєстраційного ліміту (РЛ).

Показник ∑Перевищ відображає загальну суму перевищення податкових зобов’язань (ПЗ), вказаних платником ПДВ у наданих податкових деклараціях (з урахуванням поданих уточнюючих розрахунків до них), над сумою ПДВ, що міститься у складених таким платником ПН/РК, зареєстрованих в ЄРПН.

Вона визначається як різниця між: сумами ПЗ за операціями з постачання товарів (послуг) і отримання послуг від нерезидента, місцем постачання яких визначено митну територію України, і їх подальшого коригування згідно зі ст. 192 ПКУ, що декларуються платником у ПДВ-деклараціях (з урахуванням поданих уточнюючих розрахунків до них), і сумами ПДВ, вказаними платником ПДВ в ПН, складених за такими операціями (у тому числі ПН, які не видаються одержувачу, а також складених при отриманні послуг від нерезидента, місцем постачання яких є митна територія України), і РК, зареєстрованих в ЄРПН.

Формування показника ∑Перевищ здійснюється автоматично для кожного платника ПДВ за кожен звітний період починаючи з 01.07.15 р., тобто враховується ПДВ-звітність починаючи з податкової звітності за липень 2015 року і ПН/РК, складені починаючи з 01.07.15 р.

Перерахунок показника ∑Перевищ здійснюється кожного разу при:

• поданні декларації з ПДВ/ уточнюючого розрахунку (УР) за вказані періоди на дату такого подання та/або

• реєстрації в ЄРПН ПН/РК, складених за вказані періоди на дату такої реєстрації.

При розрахунку позитивного значення вказаного показника на таке значення зменшується РЛ такого платника.

При цьому якщо платник податків своєчасно не зареєстрував в ЄРПН ПН і, відповідно, не зменшив РЛ на суму ПДВ, вказану в таких ПН, то після подання ПДВ звітності за відповідний звітний період, в якому задекларовані ПЗ, відображені в незареєстрованій ПН, РЛ платника зменшується на суму ПДВ, вказану в такій ПН.

Після реєстрації «несвоєчасних» ПН в ЄРПН в СЕА ПДВ автоматично відбувається перерахунок показника ∑Перевищ за звітний період, в якому була складена така ПН, і РЛ з урахуванням сум ПДВ, вказаних в таких ПН.

Якщо в платника ПДВ виникли розбіжності між показниками ПДВ-звітності за відповідний звітний період (з урахуванням поданих УР), і сумою ПДВ, яка міститься у складених у відповідному періоді ПН/РК, зареєстрованих в ЄРПН, платникові ПДВ слід перевірити правильність декларування суми ПЗ, вказаних у поданих ПДВ-деклараціях за відповідний період.

При цьому слід мати на увазі, що ПН і «збільшуючі» РК відображаються в ПДВ-звітності того звітного періоду, в якому вони складені (незалежно від дати їх реєстрації в ЄРПН). При складанні і своєчасній реєстрації в ЄРПН «зменшуючого» РК постачальник зменшує ПЗ на підставі такого РК у ПДВ-декларації того звітного періоду, в якому він виписаний, якщо з порушенням установлених строків реєстрації — у періоді реєстрації РК в ЄРПН.

У разі розбіжності між показниками ПДВ-звітності і даними ЄРПН платник ПДВ повинен його виправити з допомогою УР за відповідні звітні періоди та/або зареєструвати в ЄРПН відповідні ПН/РК.

За матеріалами ЗІР ДФСУ, категорія 101.17