04.12.2017

Як впливає борг фізособи-громадянина на перебування на ЄП

Чи є підставою для анулювання реєстрації платника єдиного податку (ЄП) — підприємця наявність податкового боргу з податків, за якими податківці визначили податкові зобов’язання такій особі, як несуб’єкту господарювання?

Реєстрація платником ЄП є безстроковою та може бути анульована шляхом виключення з реєстру платників ЄП за рішенням фіскалів, зокрема у випадках, визначених п.п. 298.2.3 ПКУ (п. 299.10 ПКУ).

Згідно з п.п. 8 п.п. 298.2.3 ПКУ платники ЄП зобов’язані перейти на сплату інших податків і зборів, визначених ПКУ, у разі наявності податкового боргу на кожне перше число місяця протягом двох послідовних кварталів — в останній день другого із двох послідовних кварталів.

Податковий борг — сума узгодженого грошового зобов’язання, не сплаченого платником податків у встановлений ПКУ строк, та непогашеної пені (п.п. 14.1.175 ПКУ).

У разі виявлення відповідним контролюючим органом під час проведення перевірок порушень платником ЄП 1 — 3 груп вимог, встановлених гл. 1 розд. XIV ПКУ, анулювання реєстрації платника проводиться за рішенням такого органу (п. 299.11 ПКУ). У такому випадку суб’єкт господарювання має право обрати або перейти на спрощену систему оподаткування після закінчення чотирьох послідовних кварталів з моменту прийняття рішення контролюючим органом.

Таким чином, наявність у фізособи податкового боргу з податків, за якими контролюючий орган визначив податкові зобов’язання такій особі, як несуб’єкту господарювання, не є підставою для прийняття рішення про анулювання реєстрації платника ЄП.

За матеріалами ЗІР ДФСУ, категорія 107.09