11.12.2017

Таблиця даних платника ПДВ: нюанси заповнення граф 2 — 4

Який порядок заповнення граф 2 — 4 Таблиці даних платника податків, що є додатком до Критеріїв оцінки ступеня ризиків, достатніх для зупинення реєстрації податкової накладної / розрахунку коригування в ЄРПН?

У разі отримання квитанції про зупинку реєстрації в податковій накладній (ПН) / розрахунку коригування (РК) в ЄРПН платник ПДВ має право подати на розгляд Комісії ДФСУ, яка приймає рішення про реєстрацію ПН/РК в ЄРПН або відмову в такій реєстрації, інформацію у вигляді Таблиці даних платника податків. Цей документ є додатком до Критеріїв № 567*.

* Критерії оцінки ступеня ризиків, достатніх для зупинення реєстрації податкової накладної / розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних, затверджені наказом Мінфіну від 13.06.17 р. № 567.

Графи вказаної Таблиці заповнюються таким чином (п. 3 Критеріїв № 567):

• у гр. 1 «№ з/п» ви нумеруєте по порядку всі рядки, які заповнюєте;

• у гр. 2 «Код згідно з КВЕД ДК 009:2010» вказуєте вид економічної діяльності відповідно до Класифікатора видів економічної діяльності (КВЕД ДК 009:2010). При цьому код КВЕД треба вказувати в кожному рядку;

• у гр. 3 «Код згідно з УКТ ЗЕД / ДК 016-2010 (придбання (отримання) товарів/послуг)» приводите коди товарів відповідно до УКТ ЗЕД або коди послуг згідно з ДКПП (ДК 016-2010), які ви придбаваєте на постійній основі.

При цьому кожен код УКТ ЗЕД (який відповідає певному товару) вказується в окремому рядку навпроти рядка, в якому ви вже внесли вид діяльності.

Відзначимо, що в цій графі наводяться всі товари, вказані в ПН/РК, які поставляються або використовуються для виготовлення товару;

• у гр. 4 «Код згідно з УКТ ЗЕД / ДК 016-2010 (постачання (виготовлення) товарів/послуг» проставляєте коди товарів відповідно до УКТ ЗЕД або коди послуг згідно з ДКПП, які ви поставляєте (виготовляєте) на постійній основі.

Увага! Одночасне заповнення граф 3 і 4 в одному рядку Таблиці не допускається.

Відзначимо також, що коди послуг згідно з ДКПП у Таблиці повинні містити від 5 (наприклад: «02.40») до 14 символів**.

** З урахуванням розділових крапок.

Важливо! Після подання Таблиці коди товарів згідно з УКТ ЗЕД або коди послуг згідно з ДКПП при складанні ПН/РК обов’язково вказуються на рівні тих знаків (цифр), які платник ПДВ вказав у Таблиці.

Якщо в Таблиці коди будуть вписані на рівні 4 перших цифр, а в ПН/РК — на рівні 12 цифр, то реєстрація такої ПН/РК буде призупинена. Оскільки, наприклад, код «33.12» і код «33.12.24-00.00» не ідентичні та сприймаються системою як різні коди.

Крім того, не забувайте, що в Таблиці наводяться тільки ті коди товарів згідно з УКТ ЗЕД / коди послуг згідно з ДКПП і ті коди видів економічної діяльності, які дійсно відповідають діяльності платника ПДВ, за якою зупинена ПН, і платником ПДВ отримана квитанція про призупинення її реєстрації в ЄРПН.

До речі, отримання передоплати за товари, постачання яких ще не відбулося, не позбавляє платника ПДВ права навести в Таблиці інформацію про товари, щодо яких вона отримана.

І ще. Платник ПДВ має право подати Таблицю незалежно від того, чи була зупинена реєстрація ПН/РК в ЄРПН.

Для зручності платників податків ДФСУ пропонує користуватися інструкцією щодо правильності заповнення Таблиці платника податків при реєстрації ПН/РК в ЄРПН. Така пам'ятка розміщена на офіційному веб-порталі ДФСУ (http://sfs.gov.ua/baneryi/zupinennya-reestratsii-pn/ 304206.html).

За матеріалами ЗІР ДФСУ, категорія 101.17