06.02.2017

Продаж майна у Криму: чи буде ПДФО?

Лист ДФСУ від 17.01.17 р. № 740/Р/99-99-13-02-03-14

У питанні ПДФО-оподаткування операцій з продажу нерухомого майна у Криму не треба забувати про те, що тимчасово окупована територія України все ще є невід’ємною частиною території України. А значить, на неї поширюється дія Конституції і законів України.

Відповідно, тут також треба керуватися загальними правилами, прописаними в ПКУ для ПДФО-оподаткування. Але! З урахуванням особливостей, визначених Законом № 1636*.

* Закон України «Про створення вільної економічної зони «Крим» та про особливості здійснення економічної діяльності на тимчасово окупованій території України» від 12.08.14 р. № 1636-VII.

Так, згідно з п. 172.1 ПКУ дохід, отриманий платником ПДФО від продажу (обміну) об’єктів нерухомості (квартира, приватний або садовий будинок), не оподатковується ПДФО. Але за умови, що:

• такі операції платник податку проводить не частіше 1 разу впродовж звітного податкового року;

• таке майно знаходиться у власності платника більше 3 років.

Інакше дохід, отриманий від правочину фізособою-резидентом, підлягає оподаткуванню ПДФО за ставкою 5 %. А для фізосіб-нерезидентів — 18 % ( п. 172.9 ПКУ).

Стосовно кримських операцій також слід врахувати, що (п. 5.3 Закону № 1636):

• фізична особа, яка має податкову адресу (місце проживання) на території ВЕЗ «Крим», прирівнюється з метою оподаткування до нерезидента;

• а фізична особа, яка має податкову адресу (місце проживання) на іншій території України, — до резидента.

Висновок: дію ст. 172 ПКУ можна буде застосувати до доходу, отриманого фізособою-резидентом від продажу об’єкта нерухомості (квартири, будинку), що розташований у Криму, якщо таку операцію буде проведено:

• відповідно до законодавства України;

• за межами тимчасово окупованої території.