06.02.2017

Послуги техпідтримки онлайн-сервісу нерезиденту: чи буде ПДВ?

Підприємство — платник ПДВ здійснює техпідтримку онлайн- сервісу на території нерезидента. Чи треба платити ПДВ? Чи потрапляє така операція під дію п.п. «в» п. 186.3 ПКУ?

Перш ніж говорити про ПДВ-обкладення послуг техпідтримки онлайн-сервісу, необхідно з’ясувати, чи є ця операція об’єктом обкладення ПДВ.

Нагадаємо. Операції з постачання послуг є об’єктом обкладення ПДВ тільки у тому випадку, якщо місце постачання таких послуг знаходиться на митній території України ( п. 185.1 ПКУ).

Згаданий в запитанні п.п. «в» п. 186.3 ПКУ встановлює, що місцем постачання послуг з розробки, постачання і тестування програмного забезпечення, з обробки даних і надання консультацій з питань інформатизації, надання інформації й інших послуг у сфері інформатизації, у тому числі з використанням комп’ютерних систем, є місце, в якому одержувач послуг зареєстрований як суб’єкт господарювання.

Оскільки у вашому випадку одержувачем послуг виступає нерезидент, то місце постачання вказаних послуг знаходитиметься поза територією України. Відповідно, ця операція під обкладення ПДВ не потрапить.

Залишається тільки з’ясувати, чи належать послуги з техпідтримки онлайн-сервісу до тієї групи послуг, які вказані в п.п. «в» п. 186.3 ПКУ.

На жаль, ПКУ не дає жодних пояснень із цього приводу. Немає і податкових роз’яснень, які б конкретизували перелік послуг, що потрапляють під п.п. «в» п. 186.3 ПКУ. Тому єдиний вихід — орієнтуватися на інші нормативно-правові акти ( п. 5.3 ПКУ).

Отже, онлайн-сервіси — це сайти, що надають в основному безкоштовні послуги для аудиторії Інтернету. До таких сайтів можна віднести пошукові системи, поштові служби, безкоштовний хостинг тощо.

Веб-сайт же є сукупністю програмних і апаратних засобів з унікальною адресою в мережі Інтернет (п. 1.3 Порядку № 327/225*).

* Порядок функціонування веб-сайтів органів виконавчої влади, затверджений наказом Держкомінформполітики від 25.11.02 р. № 327/225.

Тобто, говорячи про техпідтримку веб-сайтів, ми маємо на увазі допоміжні послуги, пов’язані з програмним забезпеченням. До таких послуг контролери відносять встановлення, налаштування, тестування, виявлення і усунення недоліків програм (запитання 4 УПК № 536**).

** Узагальнююча податкова консультація щодо особливостей оподаткування податком на додану вартість операцій з постачання програмної продукції, затверджена наказом Міндоходів від 07.10.13 р. № 536.

Проте в п.п. «в» п. 186.3 ПКУ йдеться тільки про розробку, постачання і тестування програмного забезпечення. Відповідно, не усі допоміжні послуги з техпідтримки, що надаються нерезиденту, можна буде віднести до необ’єктних операцій.

Для тих послуг, які не потрапили до групи «необ’єктів», місцем постачання буде вже місце реєстрації постачальника ( п. 186.4 ПКУ). У вашому випадку — митна територія України. Виходить, що при здійсненні таких операцій від нарахування ПДВ не втекти.

Не поспішайте! Адже є ще п. 261 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ. Згідно з цією нормою з 01.01.13 р. по 01.01.23 р. звільняються від обкладення ПДВ операції з постачання програмної продукції.

Ви скажете, при чому тут послуги техпідтримки онлайн-сервісу? Адже вони до перелічених вище пільгових операцій не належать. Так, але тільки в тому випадку, якщо вони не є складовою частиною програмної продукції.

Увага! Якщо вартість послуг з техпідтримки входить в ціну постачання програмної продукції, то такі операції звільняються від обкладення ПДВ.

І тільки у тому випадку, якщо послуги з техпідтримки комп’ютерних програм не входять до складу вартості програмної продукції і поставляються не її виробниками, то вони обкладаються ПДВ у загальному порядку за основною ставкою ПДВ 20 % (запитання 4 УПК № 536).