13.02.2017

Електронний документообіг: вимоги до оформлення первинного документа

Лист ДФСУ від 04.01.17 р. № 30/6/99-99-15-02-02-15

У листі, що коментується, податківці розглянули питання: чи можна створювати виключно в електронному вигляді документи з обліку доходів, витрат та інших показників, пов’язаних з оподаткуванням?

Перш за все контролери нагадали, що суб’єктам господарювання надано право складати первинні та зведені облікові документи на їх вибір у паперовій або електронній формі (п. 2 ст. 9 Закону про бухоблік).

Головне, про що слід пам’ятати, це те, що електронний документ потрібно складати відповідно до вимог чинного законодавства.

Він повинен містити усі необхідні реквізити, що дають йому таку ж юридичну силу, як і документу, складеному в паперовому вигляді. На електронний первинний документ має бути обов’язково накладений електронний цифровий підпис (ЕЦП). Такий документ повинен зберігатися на електронних носіях інформації у формі, що дає змогу перевірити його цілісність на цих носіях протягом строку зберігання паперових аналогів (п. 6.4 Положення про документальне забезпечення записів у бухгалтерському обліку, затвердженого наказом Мінфіну від 24.05.95 р. № 88).

Слід зазначити, що у разі складання та зберігання електронних первинних документів і регістрів бухобліку підприємство зобов’язане за свій рахунок виготовити їх копії на паперових носіях на вимогу інших учасників господарських операцій, а також контролюючих органів у межах їх повноважень, передбачених законами (п. 6 ст. 9 Закону про бухоблік). Це стосується, зокрема, і випадку проведення перевірок посадовими особами ДФСУ.

При цьому копією документа на папері для електронного документа є візуальне подання електронного документа на папері, яке засвідчене у порядку, встановленому законодавством.