20.02.2017

Штрафи за нереєстрацію податкових накладних у ЄРПН з вини податківців можна оскаржити

Постанова Київського апеляційного адмінсуду від 26.01.17 р. № 826/9114/16

Суть справи: податкова інспекція оштрафувала платника ПДВ за затримку реєстрації ПН/РК у ЄРПН.

Платник ПДВ, не погодившись із таким рішенням, звернувся до суду. За його словами, затримка реєстрації ПН у ЄРПН сталася з вини самої податкової інспекції, яка впродовж тривалого часу не підписувала договір про визнання електронних документів, що і стало причиною затримки реєстрації ПН в ЄРПН.

На доказ платник ПДВ надав суду:

квитанцію № 1 (датовану 08.12.15 р.), яка підтверджує прийняття відповідних документів на підпис контролерами;

квитанцію № 2 (від 19.01.16 р.), що свідчить про підписання договору податківцями.

Суд першої інстанції в задоволенні позову відмовив, ставши на сторону ДПІ. А ось апеляційний суд підтримав платника ПДВ.

Причому цього разу виправдовуватися довелося вже контролерам. Оскільки фіскали, отримавши екземпляр договору 08.12.15 р., фактично не прийняли жодного рішення щодо його укладання, або відмови в укладанні, або направленні на доопрацювання.

На свій захист вони посилалися на те, що отримавши від платника ПДВ договір про визнання електронних документів в електронному вигляді, цього ж дня повідомили йому про необхідність надання договору в паперовому вигляді у зв’язку з некоректним відображенням прізвища керівника. Тому і сталася затримка.

Але! Ось тільки надати докази на підтвердження сказаного податківці не змогли.

Тому апеляційний суд дійшов висновку: порушення платником ПДВ терміну реєстрації ПН у ЄРПН сталося не з його вини, а в результаті бездіяльності контролюючого органу. За таких обставин застосування до платника ПДВ штрафних санкцій не може бути визнане законним. А оскаржуване ППР підлягає відміні як протиправне.