27.02.2017

Оплата за одним договором у рахунок поставки за іншим

Яку причину коригування вказати у графі 2 розрахунку коригування (РК) при зарахуванні попередньої оплати, отриманої за одним договором, у погашення заборгованості за товари, поставлені за іншим договором?

У разі здійснення коригування сум податкових зобов’язань, а також у випадку виправлення помилок, допущених при складанні податкової накладної (ПН), постачальник (продавець) товарів/послуг складає РК ( п. 21 Порядку заповнення податкової накладної, затвердженого наказом Мінфіну від 31.12.15 р. № 1307).

Якщо продавцем — платником ПДВ на дату отримання авансу за одним договором (далі — перший договір) та на дату поставки товарів за іншим договором (далі — другий договір) були визначені податкові зобов’язання з ПДВ та складені і зареєстровані в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі — ЄРПН) відповідні ПН, то при зарахуванні передоплати, отриманої за першим договором, у погашення заборгованості за поставлені товари за другим договором продавець — платник ПДВ має право скласти РК до ПН, складеної на дату отримання передоплати (авансу) за першим договором.

Такий розрахунок коригування підлягає реєстрації в ЄРПН отримувачем (покупцем) товарів/послуг.

Складання такого РК здійснюється на дату підписання документа, на підставі якого кошти, отримані за першим договором, будуть зараховані в рахунок погашення заборгованості за поставлені товари/послуги за другим договором.

При цьому у гр. 2 «Причина коригування» такого РК зазначається: «Залік попередньої оплати в рахунок оплати поставлених товарів/послуг за іншим договором № … від ...».

За матеріалами ЗІР ДФСУ, категорія 101.07