09.01.2017

Індексація ставок податків, паливо без роздрібного акцизу та інші нововведення

Закон України від 20.12.16 р. № 1791-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2017 році»

Законодавці щорічно проводять індексацію розміру ставок податків і зборів, визначених у абсолютному значенні. Законом, що коментується, цю традицію було продовжено. Розмір індексації різних податківці коливається від 12 до 20 % (див. с. 15 цього номера).

Водночас, на відміну від попередніх років, цей Закон змінив одним махом також розмір ставок, які визначені у відносних величинах. Пов’язано такі удосконалення з подвійним збільшенням розміру мінзарплати, до якої прив’язані такі ставки. Тому, щоб не збільшувати вдвічі розмір ставок (мінзарплата, як ви вже знаєте зросла в 2 рази), більша частина ставок була зменшена наполовину.

Скасовано сплату роздрібного акцизу при продажу пального.

Також Законом, що коментується, підкориговано положення нормативно-правових актів, які не мають прямого відношення до податків:

• запроваджено новий механізм підтримки сільгосптоваровиробників — виплата дотацій замість скасованого спецрежиму з ПДВ (див. с. 38 цього номера);

• встановлено вимогу про використання РРО підприємцями, які торгують технічно складними агрегатами (див. с. 19 цього номера);

• підкориговано правила торгівлі алкогольними напоями. Зокрема, встановлено новий розмір плати за ліцензії на право оптової торгівлі виключно пивом, а також штрафу за торгівлю без ліцензії;

• скасовано алкогольно-тютюнову звітність для роздрібних торговців та пенсійний збір з продажу валюти тощо.

Закон, що коментується, чинний з 01.01.17 р., крім деяких ставок акцизного податку на алкогольні напої, які зростуть з 01.03.17 р.