23.01.2017

Нормативна грошова оцінка в декларації з плати за землю

Який показник вказується у колонці 9 розділів І та ІІ податкової декларації з плати за землю: нормативна грошова оцінка всієї земельної ділянки чи нормативна грошова оцінка одиниці площі земельної ділянки?

Базою оподаткування земельним податком є нормативна грошова оцінка земельних ділянок з урахуванням коефіцієнта індексації або площа земельних ділянок, нормативну грошову оцінку яких не проведено (пп. 271.1.1 та 271.1.2 ПКУ).

Розмір орендної плати встановлюється у договорі оренди, але п. 288.5 ПКУ встановлено мінімальні та максимальні межі розміру орендної плати у відсотках до нормативної грошової оцінки.

Тобто для визначення розміру земельного податку та орендної плати використовується нормативна грошова оцінка земельних ділянок (п. 289.1 ПКУ).

Форма податкової декларації з плати за землю затверджена наказом Мінфіну від 16.06.15 р. № 560.

У розділі І податкової декларації здійснюється розрахунок суми земельного податку, у розділі ІІ — розрахунок суми орендної плати. Зокрема, річна сума земельного податку зазначається у колонці 12 розділу І податкової декларації, річна сума орендної плати — у колонці 11 розділу ІІ.

Оскільки згідно з формою податкової декларації для обчислення річної суми земельного податку та річної суми орендної плати враховується загальна площа земельної ділянки (колонка 8 розділів І та ІІ податкової декларації), то для визначення розміру плати за землю (земельного податку, орендної плати) слід використовувати нормативну грошову оцінку одиниці площі земельних ділянок. Тобто у колонці 9 розділів І та ІІ податкової декларації вказується нормативна грошова оцінка одиниці площі земельної ділянки.

За матеріалами ЗІР ДФСУ, категорія 112.05