30.01.2017

Код послуги в податковій накладній ставити не потрібно! Поки…

Лист ДФСУ від 20.01.17 р. № 1312/7/99-99-15-03-02-17

Нарешті! Платники ПДВ все-таки дочекалися офіційної позиції податківців щодо заповнення податкових накладних (ПН) і розрахунків коригувань (РК), датованих 2017 роком.

Звичайно, поява листа, що коментується, не стала несподіванкою. Адже ще 17.01.17 р. на сайті журналу «Вісник. Офіційно про податки» (http://www.visnuk.com.ua), а потім і безпосередньо в журналі «Вісник. Право знати все про податки і збори», 2017, № 1-2, с. 5 контролери приділили увагу цій тематиці.

Проте хотілося більш офіційного документа. І ось (хоча й із запізненням) ми його отримали. Отже, контролери ухвалили.

1. Коди товарів за УКТ ЗЕД — усе суворо.

Увага! Починаючи з 01.01.17 р. при здійсненні постачань товарів у ПН в обов’язковому порядку вказується код товару згідно з УКТ ЗЕД (для підакцизних і імпортних товарів — 10 знаків, для інших товарів — не менше 4 знаків).

Тут від контролерів ніяких поблажок не буде. Адже використати коди товарів за УКТ ЗЕД не в новинку платникам ПДВ (неважливо, що такі коди вказувалися тільки для імпортних та підакцизних товарів). Та і форма ПН/РК уже містить відповідні графи. Так що уникнути їх не вийде.

Короткі чотиризначні коди за УКТ ЗЕД вносимо, як і повні десятизначні, у гр. 3 табличної частини ПН.

При цьому контролери нагадують: код товару згідно з УКТ ЗЕД вказується на всіх етапах постачання товарів від виробника або імпортера до кінцевого споживача і незалежно від дати придбання або виготовлення такого товару (до 01.01.17 р. або після цієї дати). Поставляєте товар у 2017 році — будьте ласкаві, вкажіть у ПН його код за УКТ ЗЕД.

Важливо! Ті ж самі правила діють і для РК, які були виписані починаючи з 01.01.17 р., незалежно від дати складання ПН (до 01.01.17 р. або після цієї дати), до яких складаються такі РК.

Іншими словами, в усіх РК, датованих 2017 роком, платники ПДВ зобов’язані вказувати коди товарів за УКТ ЗЕД. Навіть у тому разі, якщо в ПН, до якої вони складені, таких кодів немає.

Виняток податківці зробили тільки для зведених ПН, які виписуються з метою нарахування «компенсуючих» податкових зобов’язань відповідно до п. 198.5 або ст. 199 ПКУ. У таких ПН ані код товару згідно з УКТ ЗЕД, ані код послуги не треба вказувати.

У принципі, це і так відомо. Адже в номенклатурній гр. 2 такої ПН наводяться лише дані ПН, за якими необхідно нарахувати «компенсуючі» ПЗ ( п.п. 1 п. 16 Порядку № 1307*). Вказати в них ще й коди за УКТ ЗЕД окремо для кожного товару неможливо.

* Порядок заповнення податкової накладної, затверджений наказом Мінфіну від 31.12.15 р. № 1307.

2. Коди послуг згідно з Державним класифікатором продукції та послуг (ДК 016:2010**) — чекаємо оновлень.

** Державний класифікатор продукції та послуг ДК 016:2010 від 01.01.12 р.

Радує те, що контролери все ж визнали: зараз не можна виконати вимоги ПКУ в частині вказівки кодів послуг в ПН.

Тому податківці пішли на поступки і заявили: враховуючи те, що в діючій формі ПН немає окремого поля для відображення коду послуги згідно з ДК 016:2010, до внесення відповідних змін до форми ПН і порядку її заповнення при складанні ПН код послуги тимчасово не вказується!

При цьому відсутність коду послуги в ПН, дата складання якої припадає на період з 01.01.17 р. до дати набуття чинності відповідних змін у форму ПН, не є помилкою, допущеною при складанні такої ПН.

Від себе додамо: оскільки податківці визнали, що в ПН без коду послуги немає помилки, то, очевидно, і проблем з податковим кредитом у покупця не буде.

А що коли постачальник вже зареєстрував ПН у ЄРПН з кодом послуги?

Податківці цю ситуацію не розглянули. Але ми упевнені, що до такої ПН теж не повинно бути претензій. Адже вона відповідає вимогам ПКУ. А те, що код послуги ЄРПН прийняв за код товару, ніяким чином не впливає на легітимність ПН.