30.01.2017

Припинили користуватися пільгами: правила подання «пільгового» Звіту

Якщо підприємство користується пільгами із сплати податків, то воно зобов’язане щокварталу подавати Звіт про пільги. Водночас можливі випадки, коли посеред року воно припиняє ними користуватися. У зв’язку з цим виникає закономірне запитання: чи потрібно такому підприємству подавати річний Звіт про пільги? Про це поговоримо далі.

Хто подає Звіт

Розпочнемо з того, що подавати Звіт про суми податкових пільг, форму якого затверджено постановою КМУ від 27.12.10 р. № 1233 (далі — Звіт про пільги), мають так звані пільговики, тобто суб’єкти господарювання — платники податків, які користуються податковими пільгами (п. 1 Порядку № 1233*).

* Порядок обліку сум податків та зборів, не сплачених суб’єктом господарювання до бюджету у зв’язку з отриманням податкових пільг, затверджений постановою Мінфіну від 27.12.10 р. № 1233.

У свою чергу, суб’єктами господарювання є ( ст. 55 ГКУ):

• юрособи — державні, комунальні та інші підприємства, а також інші юрособи;

• фізособи-підприємці.

Зауважте: відокремлені підрозділи юросіб хоча й віднесені до платників податків ( п. 15.1 ПКУ), але до числа суб’єктів господарювання не належать. Тому такі підрозділи не складають і не подають цей Звіт. А про пільги звітує головне підприємство за місцем своєї реєстрації.

Платник податків подає Звіт про пільги, якщо використовує пільгу, зазначену в Довіднику податкових пільг. На сьогодні діють Довідники податкових пільг № 81/1 та № 81/2 (див. «БТ», 2017, № 3, с. 7). Якщо пільги в Довіднику немає, то й обов’язку звітувати теж. Такий висновок випливає з консультації, розміщеної в категорії 102.22 ЗІР ДФСУ, в якій податківці стверджують, що в Довідниках пільг зазначені всі податкові пільги.

Правила подання

Як зазначено в п. 3 Порядку № 1233, якщо суб’єкт господарювання у звітному періоді пільгами не користувався, то Звіт про пільги за такий період не подає.

Водночас слід пам’ятати, що Звіт про пільги заповнюємо наростаючим підсумком з початку року. Тому якщо ви користувалися пільгою на початку року (в одному із кварталів), а потім перестали нею користуватися, то Звіт про пільги доведеться заповнювати та подавати до кінця такого року. На цьому наголошують і податківці у категорії 101.29 ЗІР ДФСУ.

Подають Звіт про пільги суб’єкти господарювання за місцем своєї реєстрації протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем податкового періоду (п. 3 Порядку № 1233).

Отже, Звіт за 2016 рік подаємо не пізніше 09.02.16 р.

Прибуткові пільги

Декілька слів скажемо про подання Звіту про пільги суб’єктами, які користуються пільгами з податку на прибуток. У Порядку № 1233 нічого не зазначено про зв’язок подання Звіту про пільги з періодичністю подання декларації з прибутку. Адже визначити суму пільги з податку на прибуток можна тільки за підсумками звітного періоду, коли буде складено додаток ПЗ до декларації з прибутку. До цього моменту у такого платника немає пільги в розумінні ст. 30 ПКУ і Порядку № 1233. Таким чином, якщо суб’єкт є річним платником податку на прибуток і користується виключно пільгами з прибутку, щокварталу подавати Звіт про пільги у нього необхідності немає.

Такої самої позиції дотримуються податківці. При цьому вони переконані в тому, що подавати Звіт про пільги потрібно у строки подання річної декларації з прибутку, тобто протягом 60 календарних днів (див. підкатегорію 102.23.01 ЗІР ДФСУ).

Проте у випадку використання пільг з інших податків, для яких звітний період — місяць або квартал (припустимо, пільг з ПДВ), щоквартального подання Звіту про пільги не уникнути. Водночас відображати пільгу з податку на прибуток у квартальному Звіті не потрібно. Усі дані про «прибуткові» пільги будуть відображені у річному Звіті.