10.07.2017

Експедитор залучає перевізника: як заповнити податкову накладну

Лист ГУ ДФС у м. Київ від 13.06.17 р. № 604/ІПК/10/26-15-12-01-18

У листі, що коментується, податківці нагадали про особливості заповнення податкових накладних (ПН) при наданні транспортно-експедиторських послуг на території України.

Проте розглянула найпростіший випадок — коли експедитор працює за прямим договором (надає послуги самостійно) або такі послуги надає перевізник — платник ПДВ.

Ну а якщо так, то вказані операції підлягають обкладенню ПДВ на загальних підставах і за ставкою ПДВ 20 %. Відповідно ПДВ-зобов’язання (ПЗ) в експедитора виникнуть (питання 1 і 2 УПК № 610*; категорія 101.20 ЗІР ДФСУ):

* Узагальнююча податкова консультація щодо порядку оподаткування податком на додану вартість транспортно-експедиторської діяльності, затверджена наказом ДПСУ від 06.07.12 р. № 610.

за «першою подією» (при отриманні коштів від замовника або за датою оформлення документів, що підтверджують факт здійснення перевезення для замовника);

• на суму перевезення і на суму наданих такому замовникові експедиторських послуг.

На дату виникнення ПЗ експедитор зобов’язаний виписати ПН, у якій в окремих рядках (!) відобразити вартість експедиторських послуг і вартість послуг з перевезення.

Також потрібно вказати обов’язкові реквізити:

• опис (номенклатуру) товарів/послуг, їх кількість і об’єм.

Попереджаємо! Інформація, яку ви вкажете в «номенклатурній» гр. 2 ПН, повинна відповідати формулюванню, наведеному в первинних документах, якими супроводжується постачання таких товарів/послуг;

• код послуги відповідно до ДКПУ (гр. 3.3).

На жаль, про ситуацію, коли перевізник — неплатник ПДВ, податківці умовчали. Нагадаємо: у такому разі вартість безПДВшних послуг не включається в базу обкладення ПДВ в експедитора (питання 1 УПК № 610). Виходить, і в ПН їх не потрібно включати.