10.07.2017

Розрахунки коригування до спецрежимних накладних складати не можна!

Чи можна скласти та зареєструвати в Єдиному реєстрі податкових накладних (ЄРПН) розрахунок коригування (РК) до податкової накладної (ПН), складеної до 01.01.17 р. платником ПДВ, який застосовував спецрежим оподаткування ПДВ щодо операцій, пов’язаних із здійсненням сільгоспдіяльності?

З 01.01.17 р. втратила чинність ст. 209 ПКУ, яка регламентувала умови застосування спецрежиму оподаткування сільгосптоваровиробників (п.п. 4 п. 2 розд. ХІХ ПКУ).

У зв’язку з цим було:

• скасовано реєстрацію суб’єктів спецрежиму оподаткування та переведення їх на сплату ПДВ лише на загальних підставах;

• закрито рахунки в системі електронного адміністрування ПДВ, які були додатково відкриті сільгосптоваровиробникам;

• обмежено термін реєстрації ПН, складених сільгосптоваровиробниками за операціями з постачання сільгосптоварів/послуг в межах спецрежиму.

Крім того, з цієї дати було встановлено, що реєстрація ПН та/або РК до ПН у ЄРПН, складених сільгосптоваровиробниками за операціями з постачання сільгосптоварів/послуг має бути здійснена не пізніше 15.01.17 р. (п. 48 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ).

Реєстрація таких ПН та/або РК до ПН не може здійснюватися з порушенням вказаного терміну.

Отже, усі ПН/РК, складені сільгосптоваровиробниками за операціями з постачання сільгосппродукції у межах спецрежиму, мали бути зареєстровані лише до 15.01.17 р. включно. Починаючи з 16.01.17 р. реєстрація таких ПН та РК не здійснюється.

Тому платник ПДВ, який застосовував спецрежим оподаткування ПДВ, не може скласти та зареєструвати в ЄРПН РК до ПН, складеної до 01.01.17 р. щодо операцій, пов’язаних із здійсненням сільгоспдіяльності.

За матеріалами ЗІР ДФСУ, категорія 101.16