10.07.2017

Придбали земельну ділянку зі свердловиною, що з рентою?

Як сплачувати рентну плату за спецводокористування у разі придбання земельної ділянки зі свердловиною (свердловина законсервована) та який перший звітний (податковий) період для подання податкової звітності буде у разі фактичного використання води зі свердловини?

Платниками рентної плати за користування надрами для видобування корисних копалин є землевласники та землекористувачі, крім суб’єктів підприємництва, яких віднесено до фермерських господарств, що провадять господарську діяльність з видобування підземних вод на підставі дозволів на спецводокористування.

Також суб’єкти господарювання, які використовують воду, отриману шляхом забору води з водних об’єктів, є платниками рентної плати за спецводокористування.

Водночас сплачувати рентну плату за спецводокористування вони будуть тільки при використанні води в господарській діяльності. Якщо ж вода використовується виключно для задоволення питних і санітарно-гігієнічних потреб, то від сплати рентної плати суб’єкти господарювання звільняються.

Платник рентної плати за податковий (звітний) період, що дорівнює календарному кварталу, подає податкову декларацію з рентної плати за:

• користування надрами — за місцезнаходженням ділянки надр, з якої видобуті корисні копалини (п.п. 257.3.1 ПКУ);

• спецводокористування — у контролюючий орган за місцезнаходженням водного об’єкта (п. 63.3 ПКУ).

Податківці переконані, що суб’єкт господарювання, що придбав земельну ділянку зі свердловиною для видобування підземної води (у тому числі якщо свердловина законсервована), є платником рентної плати за користування надрами та спецводокористування і повинен подавати податкову декларацію з рентної плати починаючи з календарного кварталу, що настає за кварталом, у якому він отримав або переоформив спеціальний дозвіл (п. 252.23 ПКУ).

За матеріалами ЗІР ДФСУ, категорія 121.05