17.07.2017

ФОП установлює домофони: коли при розрахунках слід використовувати РРО

Лист ДФСУ від 14.06.17 р. № 637/Г/99-99-14-05-01-14/ ІПК

Обов’язково використовувати реєстратори розрахункових операцій (РРО) мають усі фізособи — підприємці (ФОП) — платники єдиного податку (ЄП), які виконують хоч одну умову:

• обсяг їх доходу протягом року перевищив 1 млн грн. (п. 296.10 ПКУ);

• вони продають технічно складні побутові товари, що підлягають гарантійному ремонту (п. 6 ст. 9 Закону про РРО). Перелік таких товарів визначено постановою Кабміну від 16.03.17 р. № 231 («БТ», 2017, № 16, с. 20, № 22, с. 27, № 25, с. 32).

Ураховуючи ці умови, у ФОП — платників ЄП групи 2, які займаються монтажем систем домофонного обладнання, виникає закономірне запитання: чи обов’язково їм використовувати РРО при отриманні винагороди за таку роботу у готівковій формі?

Відповідь на це запитання надали контролери у листі, що коментується. Вони розглянули два варіанти розвитку подій.

1. Домофонне обладнаннявласність виконавця. Контролери переконані, що коли ФОП — платник ЄП за договорами підряду на виконання робіт з монтажу системи багатоповерхового домофона виконує такі роботи з використанням власних матеріалів (власного домофонного обладнання — яке віднесено до переліку складних товарів), то він зобов’язаний використовувати РРО. При цьому немає значення, отримав він за рік дохід у розмірі 1 млн грн. чи ні.

Пояснюють свою позицію контролери тим, що коли ФОП — платник ЄП виконує роботи із свого матеріалу, то після закінчення всіх робіт замовник отримає право власності на домофоне обладнання. Фізособа (замовник) буде проводити розрахунок із ФОП — платником ЄП (виконавцем) як за власне проведені монтажні роботи, так і за обладнання, яке було змонтоване підрядником. Така операція — не що інше, як торгівля складними товарами. А тому від РРО не втекти.

2. Домофонне обладнання — власність замовника. У випадку коли ФОП — платник ЄП виконує монтаж домофонного обладнання з матеріалу замовника (тобто замовник самостійно придбаває домофон, а виконавець його лише встановлює), то використовувати РРО не потрібно.

У цьому випадку не відбувається перехід права власності на домофон від виконавця до замовника. А оскільки немає переходу права власності, то і торгівлі складними товарами немає.

Увага! Виконувати монтажні роботи і проводити розрахунки в готівковій формі ФОП — платник ЄП може до того часу, доки його дохід не перевищить позначку в 1 млн грн.

Висновки податківців, зроблені у листі, що коментується, є справедливими і логічними.

Водночас, на наш погляд, є ще один варіант взаємовідносин, коли ФОП виконує роботи з монтажу домофонів без використання РРО і із свого матеріалу (домофон).

3. Домофонне обладання в оренді. Як видно із вищеописаних варіантів, головна ознака, яка змушує особу, що встановила домофон, використовувати РРО, є передача такого товару у власність замовникові. Отже, щоб не використовувати РРО, необхідно, щоб право власності на домофон після його установки лишалося за виконавцем (ФОП — платником ЄП).

Зробити це, на нашу думку, просто. Потрібно, щоб фізособа замовила лише роботи щодо встановлення домофона, а сам домофон взяла в оренду у ФОП — платника ЄП, який установлював таке обладнання. Якщо так оформити відносини, то ФОП — платник ЄП не передає замовнику право власності на такий агрегат, а отже, не здійснює його продажу. А якщо продажу немає, то і РРО використовувати не доведеться.

Увага! Цим варіантом можуть скористатися ті ФОП — платники ЄП, які заробляють не тільки на установці, а і на подальшому обслуговуванні домофонів. Якщо ФОП — платник ЄП заробляє лише на встановленні таких апаратів, то для них цей варіант не підійде. Урахуйте: за відсутності орендних платежів від замовника податківці можуть розцінити таку операцію як продаж складних товарів і змусять застосовувати РРО з усіма подальшими штрафними санкціями.