№29

Бухгалтерський тиждень, липень, 2017/№ 29 Інші номери журналу ›
  • Увага платникам ПДВ! ДФСУ затвердила перелік «ризикових» товарів Наказ ДФСУ від 30.06.17 р. № 461 «Про затвердження Переліку кодів товарів згідно з УКТ ЗЕД»
  • Довідку про декларування валютних цінностей більше не будуть видавати Наказ Мінфіну від 24.05.17 р. № 524 «Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 25 грудня 1995 року № 207»
  • Бюджетне відшкодування «за авансами» заявляти не можна? Лист ДФСУ від 01.06.17 р. № 430/6/99-99-12-02-01-15/ ІПК
  • ФОП установлює домофони: коли при розрахунках слід використовувати РРО Лист ДФСУ від 14.06.17 р. № 637/Г/99-99-14-05-01-14/ ІПК
  • Зміна НГО протягом року: з якої дати її слід застосовувати? Лист ДФСУ від 26.06.17 р. № 826/6/99-99-12-02-03-15/ ІПК
  • Відходи — вторинна сировина: як отримати звільнення від сплати екоподатку Лист ДФСУ від 15.06.17 р. № 663/6/99-99-12-02-03-15/ ІПК
  • Індекс інфляції за червень — 101,6 % За даними Держстату, індекс споживчих цін на то- вари і послуги (він же індекс інфляції) у червні 2017 року становить 101,6 %.
  • Оновлено довідники податкових пільг ДФСУ традиційно оновила довідники податкових пільг — станом на 01.07.17 р.: Довідник податкових пільг, що є втратами доходів бюджету № 83/1 і Довідник інших податкових пільг № 83/2.
  • Нові коди об’єктів для форми № 20-ОПП Всі суб’єкти господарювання (як юридичні, так і фізичні особи) зобов’язані повідомляти контролерів про виникнення чи зміну даних щодо об’єктів оподаткування чи об’єктів, пов’язаних з оподаткуванням або через які вони провадять діяльність. Роблять вони це шляхом подання повідомлення за формою № 20-ОПП. Для заповнення цієї форми суб’єкт господарювання звертається до довідника типів об’єктів оподаткування, що розмішений на сайті ДФСУ (про те, як заповнити форму № 20- ОПП, читайте у «БТ», 2017, № 21, с. 46).
  • Дострокове повернення іноземних позик Нацбанк підкоригував випадки, в яких резидент має право достроково погасити отриманий від нерезидентів кредит чи позику в іноземній валюті.
  • Держдивіденди: особливі правила для особливих держпідприємств Кабмін дозволив до 01.07.18 р. адміністратору Єдиного державного демографічного реєстру відраховувати до держбюджету держдивіденди у зменшеному розмірі, а саме у вигляді 30 % чистого прибутку.
  • КАЛЕНДАР тижня
  • Заблокували податкову накладну — подаємо «розблокувальні» документи 01.07.17 р. стартувала система блокування податкових накладних. На жаль, цей старт вийшов якимось «зім’ятим». Мало того, що платникам ПДВ довелося чекати на реєстрацію податкових накладних більше доби, так ще не зрозуміло було, як діяти при розблокуванні ПН. Ні, звичайно, теоретично всі знали процедуру подання документів Комісії ДФСУ, ось тільки не могли її виконати технічно. Причому у безвиході опинилися навіть місцеві контролери. Через декілька днів ситуація покращала, але запитання з розблокування і подання документів ще залишилися. Давайте сьогодні розберемо їх детально. Поїхали.
  • «Прибуткова» декларація за півріччя: подаємо за новою формою Ви вже в курсі, що наказом № 467 Мінфін оновив форму декларації з податку на прибуток (див. «БТ», 2017, № 24, с. 4). Враховуючи, що наказ набув чинності 09.06.17 р., уперше декларацію за новою формою потрібно було б подавати за підсумками трьох кварталів 2017 року, а річникам за 2018 рік. Так говорить закон (а саме п. 46.6 ПКУ). Але, як ми і припускали, податківці, закривши очі на ПКУ, настійно рекомендують за півріччя 2017 року звітувати вже за новою формою. Утім, це, напевно, і на краще. Адже стара форма не враховує зміни в законодавстві, які сталися у 2017 році. А поки контролери оновлюють програмне забезпечення, ми займемося «розбором польотів»: нагадаємо, хто і коли подає ПНП- декларацію за півріччя і що ж у ній, власне, помінялося.
  • Купуємо майно через майнові сертифікати Кожне підприємство самостійно вирішує, яким саме способом придбавати основні засоби. Хтось робить це за свої власні кошти, хтось купує в кредит, інші беруть основні засоби в лізинг, а деякі навіть умудряються виміняти їх на інші активи. А у сільській місцевості зустрічаються об’єкти, які можна придбати лише через купівлю майнових сертифікатів у фізичних осіб. Останній варіант надходження основних засобів хоч і зустрічається нечасто, але викликає багато запитань. Про те, як ці питання вирішити, поговоримо далі.
  • Електронний кабінет платника: може бути альтернативою в екстрених ситуаціях Раптові кібератаки наприкінці червня змусили платників податків шукати швидші і безпечніші шляхи взаємодії з ДФСУ. Адже, незважаючи на важкі часи, граничні строки подання звітності ніхто не скасовував. Що ж, на сьогодні одним з найбезпечніших електронних сервісів, та до того ж і безкоштовним, є Електронний кабінет платника. Звичайно, він ще не настільки досконалий (ДФСУ його постійно допрацьовує), проте не поспішайте скидати його з рахунків. Спершу подивіться, яких можливостей він надає.
  • «Трудова» доплата до мінзарплати в листах і цифрах Вимога про нарахування працівникам зарплати у розмірі не менше «мінімалки» вже не розбурхує уяву бухгалтерів. Усі вже «в темі». Але щоб «добити» залишки запитань, ми вирішили повернутися до цієї теми. З оглядкою на наявний масив роз’яснень контролерів.
  • Компенсація за затримку виплати зарплати в липні 2017 року Індекс споживчих цін за червень 2017 року склав 101,6 %. Як таке підвищення позначиться на коефіцієнтах і сумах компенсації при виплаті зарплатних боргів у липні 2017 року? Про це розповімо в нашій консультації.
  • Індексуємо зарплату за липень 2017 року Індекс інфляції за травень 2017 року, який впливає на липневу індексацію, склав 101,3 %. На який коефіцієнт індексації індексувати зарплату за липень 2017 року, розповімо нижче.
  • Нещасний випадок поза роботою За оцінками Міжнародної організації праці, у світі від нещасних випадків на виробництві щороку страждають близько 270 млн осіб. Очевидно, до цього числа входять і громадяни нашої країни. Проте травмуватися працівник може й за межами підприємства, наприклад, дорогою на роботу чи з роботи, а то й вийшовши на перекур. Як бути роботодавцю, якщо з його співробітником сталася така біда? Чи вважається випадок виробничою травмою? Давайте, друзі, знайдемо відповідь разом!
  • А «зі своїм» можна? Алкоголь відвідувачів у кафе єдиноподатника Підприємець-єдиноподатник і алкоголь — речі малосумісні. Єдиний алкоголь, яким йому можна торгувати (при дотриманні низки формальностей), — це пиво і столове вино. На виручку приходить послуга «Сork fee». Що означає в простолюдді: «можна прийти зі своїм алкоголем». Але чи немає тут конфлікту з вимогами спрощенки? Зараз з’ясуємо!
  • На моря! (про відпустку підприємця) Літня спека — якраз саме час, щоб узяти перерву і заслужено відпочити. Але чи є в підприємців відпустка? Чи можна на час відпочинку забути про податки? І як правильно все оформити? Давайте із цим приємним клопотом розберемося прямо зараз.
  • Ремонт приміщення, що здається в оренду: чи виокремлювати покупки в додатку Д5 Підприємство — платник ПДВ здає приміщення в оренду. При цьому періодично проводить у ньому ремонт, для чого придбаває матеріали й оплачує послуги сторонніх організацій. Чи потрібно суми «вхідного» ПДВ за такими покупками показувати в рядку «придбання (будівництво, спорудження, створення) необоротних активів» таблиці 2 додатка Д5?
  • Кібератака — не причина для перенесення строків реєстрації ПН Чи переносяться строки реєстрації податкових накладних у зв’язку з вірусною атакою на комп’ютерну мережу в червні 2017 року?
  • Відрядження і «трудова» доплата Як дотримати вимогу про виплату зарплати не нижче її мінімального розміру в ситуації, коли працівник частину місяця перебував у відрядженні? Чи включається оплата за працю у відрядженні до загальної суми зарплати для цілей визначення розміру «трудової» доплати до мінзарплати?
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі