17.07.2017

Кібератака — не причина для перенесення строків реєстрації ПН

Чи переносяться строки реєстрації податкових накладних у зв’язку з вірусною атакою на комп’ютерну мережу в червні 2017 року?

На жаль, чинна редакція ПКУ не передбачає звільнення платника ПДВ від відповідальності в разі виникнення ситуації неумисного порушення граничних строків реєстрації ПН/РК у ЄРПН унаслідок кібератаки.

Водночас ст. 101 ПКУ передбачає механізм списання безнадійного податкового боргу. Згідно з цією нормою податковий борг платника податків (у тому числі пеня і штрафні санкції), що виник унаслідок обставин непереборної сили (форс-мажорних обставин) підлягає списанню.

Але! Факт дії непереборної сили слід ще підтвердити. Для цього платникові податків необхідно звернутися, зокрема, в Торгово-промислову палату України.

А після цього слід подати податківцям письмову заяву, у якій указати суми податків і зборів, що підлягають списанню (п. 4.1 розд. IV Порядку № 577*).

* Порядок списання безнадійного податкового боргу платників податків, затверджений наказом Міндоходів від 10.10.13 р. № 577.

До заяви обов’язково потрібно додати документи, які підтверджують, що податковий борг вважається безнадійним.

Разом із цим контролери радять звернутися ще і в кіберполіцію (для реєстрації кримінального провадження).

Для своєчасної реєстрації ПН у ЄРПН можна скористатися альтернативною системою — Електронним кабінетом платника**.

** Про роботу цього сервісу читайте на с. 24 цього номера.

За матеріалами ЗІР ДФСУ, категорія 101.27