31.07.2017

Кабмін підкоригував Порядок електронного адміністрування ПДВ

Постанова КМУ від 19.07.17 р. № 536 «Про внесення змін до Порядку електронного адміністрування податку на додану вартість та визнання такою, що втратила чинність, постанови Кабінету Міністрів України від 25 січня 2012 р. № 73»

Постановою, що коментується, Кабмін уніс довгождані зміни до Порядку № 569*.

* Порядок електронного адміністрування податку на додану вартість, затверджений постановою КМУ від 16.10.14 р. № 569.

Платникам ПДВ вони не будуть у новинку, оскільки повністю повторюють ті правки, які були внесені в ПКУ починаючи з 01.01.17 р. На жаль, у Кабміну тільки зараз «дійшли руки» до того, щоб привести Порядок № 569 у відповідність із законодавством.

Давайте познайомимося з корективами. Отже, в Порядку № 569:

1. Прибрали згадку про додаткові ПДВ-рахунки для спецрежимних сільгосппідприємств.

2. Прописали можливість використання реєстраційного ліміту (РЛ) платника ПДВ, що реорганізується, його правонаступником.

3. Продублювали норму ПКУ, що дозволяє реєструвати податкові накладні / розрахунки коригування, запізнілі у ЄРПН, які стали причиною виникнення показника ЕПеревищ.

4. Описали процедуру сплати до бюджету податкових зобов’язань (ПЗ) за уточнюючими розрахунками (УР) через ПДВ-рахунки.

Зверніть увагу, Казначейством формуватимуться уточнюючі реєстри за «зменшуючими» УР до ПДВ-декларацій у межах залишку погоджених ПЗ, не сплачених до бюджету (ряд. 18.2 УР).

5. Прописали можливість оплати з ПДВ-рахунку податкового боргу, що виник після 01.07.15 р. І попередили: на таку суму обов’язково зменшиться РЛ.

6. Не забули згадати про те, що надмірно сплачені ПЗ з ПДВ, зараховані до бюджету з ПДВ-рахунку (у рахунок погашення поточних ПЗ), повертатимуться виключно на ПДВ-рахунок.

Постанова, що коментується, набула чинності 22.07.17 р.