31.07.2017

Податківці не мають претензій до «соцкультпобут»-витрат

Лист ДФСУ від 24.05.17 р. № 350/6/99-99-15-02-02-15/ІПК

У листі, який коментується, податківці зазначили, що ПКУ не передбачає коригування фінрезультату на суми витрат на утримання та обслуговування (охорона, прибирання, використання витратних матеріалів для обслуговування тощо) об’єктів соціально-культурного призначення. Такі операції відображаються згідно з правилами бухгалтерського обліку при формуванні фінансового результату.

Лист, що коментується, — чергове підтвердження від податківців того, що після «бухобліковізації» податковоприбуткового обліку зв’язок витрат із госпдіяльністю у більшості випадків не має значення.

Хоча до 01.01.15 р., аби «податкові» витрати, пов’язані з негосподарськими придбаннями, були правомірними, потрібно було передбачати «соціально-культурні» заходи у колективному договорі підприємства, доводити, що ці витрати пов’язані з охороною праці тощо.

Натомість із 01.01.15 р. «негосподарські» витрати для цілей податковоприбуткового обліку було реабілітовано. Їх можна спокійно враховувати у фінрезультаті, що є об’єктом обкладення податком на прибуток. Головне, аби ці витрати були підтверджені первинними документами.

Водночас нагадуємо: якщо ви придбаваєте щось із ПДВ, то потрібно, як і раніше, підтверджувати «господарський» статус придбань. Інакше доведеться нараховувати компенсаційні податкові зобов’язання згідно з пп. 198.5 та 199.1 ПКУ.

Отже, ще раз підкреслимо: не варто хвилюватися за витрати, зв’язок яких із господарською діяльністю не доведено. Їх можна сміливо враховувати при визначенні об’єкта обкладення податком на прибуток. Навіть високодохідникам.

Винятками (для високодохідників та малодохідників-«добровольців») є тільки амортизація невиробничих основних засобів (ОЗ) і нематеріальних активів (НМА), а також витрати на ремонт, реконструкцію, модернізацію або інші поліпшення невиробничих ОЗ/НМА (п.п. 138.3.2, п. 138.1 ПКУ).