12.06.2017

Енергоефективний кредит: чи буде ПДФО

Чи виникає об’єкт обкладення ПДФО у фізособи, яка отримує відшкодування частини суми кредиту, використаного для придбання енергоефективного устаткування та/або матеріалів?

Бюджетні кошти за програмою «Реалізація цільової економічної програми енергоефективності» спрямовуються, зокрема, на стимулювання населення впроваджувати енергоефективні заходи шляхом відшкодування частини суми кредиту, використаного для придбання енергоефективного устаткування та/або матеріалів (п.п. 41 п. 3 Порядку № 1056*).

* Порядок використання коштів, передбачених у державному бюджеті для здійснення заходів з ефективного використання енергетичних ресурсів та енергозбереження, затверджений постановою Кабміну від 17.10.11 р. № 1056.

При цьому відшкодування частини суми кредиту здійснюється в межах коштів, передбачених у держбюджеті на відповідний рік, і відповідно до щомісячного плану асигнувань у порядку черговості надходження в Держенергоефективності зведених реєстрів позичальників (п. п. 4 п. 5 Порядку № 1056).

Згідно з п.п. 165.1.1 ПКУ у загальний місячний (річний) оподатковуваний дохід платника ПДФО не включається, зокрема, сума державної і соціальної матдопомоги, держдопомоги у вигляді адресних виплат відповідно до закону, компенсацій, винагород і страхових виплат, які платник податку отримує з бюджетів і фондів загальнообов’язкового державного соціального страхування.

Висновок: якщо відшкодування частини суми кредиту фізособа-позичальник отримує за рахунок коштів, передбачених у держбюджеті на відповідний рік згідно з Порядком № 1056, то суму такого відшкодування можна віднести до категорії доходів, визначених п.п. 165.1.1 ПКУ, а отже, об’єкта оподаткування у фізособи не виникає.

За матеріалами ЗІР ДФСУ, категорія 103.02