12.06.2017

Купуєш скраплений газ на АГЗС? «Тільки для себе!..»

Наше підприємство використовує скраплений газ, що придбаває на АГЗС для різання металу, і частину цього газу в балонах реалізує на сторону. Чи вважаємося ми платником акцизного податку?

Скажемо прямо: краще б у вас той газ, який ви продали, випарувався через недбалість персоналу. Ну або — що, звичайно ж, іще краще — був би повністю витрачений у непередбаченому заздалегідь обсязі на різання «супер-пупер-міцного» металу…

Але зобов’язані вас попередити начебто не за темою: згідно з п.п. 6.3.11 Інструкції про порядок приймання, зберігання, відпуску та обліку газів вуглеводневих скраплених для комунально-побутового споживання та автомобільного транспорту, затвердженої наказом Міненерго від 03.06.02 р. № 332, на АГЗС заборонено наповнювати інші балони, крім як призначені для використання на автомобілях.

Хоча це ще півбіди…

Біда в тому, що ви, мабуть, не прислухалися до наших постійних закликів: перевірте, чи не потрапив товар, який ви продаєте, до значно оновленого переліку видів пального, установленого в п.п. 215.3.4 ПКУ! Оскільки ви «заправляєтеся» на АГЗС, напевно йдеться про пропан або бутан (див. код УКТ ВЕД у другій графі таблиці п.п. 215.3.4 ПКУ).

А ці види пального згідно з п. 215.1 ПКУ є підакцизними товарами.

Таким чином, продавши це пальне, ви:

1) стаєте платником акцизного податку (п.п. 212.1.15 ПКУ);

2) до моменту реалізації пального повинні були б зареєструватися в податковій як платник акцизного податку (п.п. 212.3.4 ПКУ);

3) могли вимагати в АГЗС оформлення на вас і реєстрації в СЕАРП акцизних накладних (АН) на куплений вами обсяг газу, а також були зобов’язані оформляти АН на витрачені у виробництві та реалізовані обсяги газу, реєструючи такі АН в СЕАРП (п. 231.1 ПКУ);

4) повинні подавати щомісячно декларацію платника акцизного податку (п. 223.2 ПКУ);

5) при виникненні об’єкта (п.п. 213.1.12 ПКУ) нараховувати і сплачувати так званий лівопальний акциз.

Зрозуміло, що за всі відповідні податкові порушення вам загрожує чимало. Зокрема, за реалізацію пального без реєстрації платником акцизного податку — штраф у розмірі вартості реалізованого газу (п. 117.3 ПКУ).

Ні ми, ні ви не в силах винайти машину часу, щоб «відкрутити» час назад, — принаймні на відмітку п. 2 вище…

Хіба що ви добре напружите пам’ять і пригадаєте: а можливо, ви ще не продавали частину купленого газу на сторону, і тільки плануєте це зробити?..

Ну а якщо все ж таки письмовий договір є, і як у байці: «… есть номер с дробью, дата, и круглая печать, и рядом подпись чья-то»*?..

* С. Михалков. «Лев і ярлик».

Тоді пропонуємо вам інший варіант для спогадів. Типу: як одного дня через нестачу власних площ ви уклали договір зберігання у письмовій формі згідно зі ст. 937 ЦКУ, а потім, після закінчення договору, зберігач повернув вам увесь товар (тобто газ у балонах). І ви дотла спалили його в ході власної госпдіяльності.

За таких обставин жоден з пунктів 1 — 5 (див. вище) на вас не поширюється. Тобто можна сказати, що ви легко відбулися.

А на майбутнє попередимо вас: придбавати газ для третьої сторони, скажімо, на посередницьких умовах — це теж не варіант, оскільки фіскали традиційно підводять під визначення терміна «реалізація пального» (абзац другий п.п. 14.1.212 ПКУ), по суті, будь-які варіанти його фізичної передачі будь-кому, крім передачі за договором зберігання