19.06.2017

Поспішайте побачити! Нова форма «неприбуткового» Звіту

Наказ Мінфіну від 28.04.17 р. № 469 «Про затвердження змін до форми Звіту про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації»

Наказом, що коментується, Мінфін затвердив довгоочікувані зміни у форму «неприбуткового» Звіту (затверджений наказом Мінфіну від 17.06.16 р. № 553). Поліпшень небагато.

Основна частина. У шапці Звіту (як і його додатків) більше немає згадки про квартальний звітний період.

«Прибуткову» частину (частина І) серйозно скоротили (залишилося 11 рядків зі «старих» 16). Серед втрат — доходи від внесків; доходи від продажу товарів (робіт, послуг), що пропагують ідеї неприбуткової організації; деякі з надходжень бюджетних організацій.

Водночас додали такий вид доходів, як вартість активів, товарів (робіт, послуг), отриманих для реалізації мети і напрямів діяльності неприбуткової організації. До речі, такий же рядок з’явився у «витратній» частині (частина І) і в частині ІІ Звіту (новий ряд. 3.2).

Крім того, у «витратному» розділі видалені деякі «старі» рядки (що стосуються витрат на утримання організації і проведення основної діяльності). Але при цьому додали новий ряд. 2.6 «інші видатки (витрати)».

У завершальній частині Звіту:

а) в таблиці «Наявність додатків» додали комірку «ФЗ» для позначки «+» при поданні фінзвітності;

б) таблиця «Відомості про одночасне подання… фінансової звітності» дістала нову назву і перебралася під таблицю «Наявність додатків».

Додаток ГД. Сама форма додатка залишилася без змін. Поліпшень зазнали тільки посилання. Так: нове посилання «3» пояснює, як заповнювати гр. 8 таблиці 2 «сума у валюті», якщо операція здійснюється в гривні.

Додаток ВП. Тут лише одна поправка — в таблицю 1 «Врахування помилки(ок)…» додали всі рядки з основної частини Звіту. Нагадаємо: раніше їх було лише 4.

Наказ набуває чинності з дня його офіційної публікації (готується до публікації 20.06.17 р.).