19.06.2017

Компенсація за неякісну електроенергію: хто і коли виписує податкову накладну

Лист ДФСУ від 07.06.17 р. № 527/6/99-99-15-03-02-15/ІПК

У листі, що коментується, перед ДФСУ стояло питання: як визначити базу ПДВ за ситуації, коли постачальникові електроенергії доводиться платити (нараховувати) споживачеві компенсацію за недотримання гарантованих стандартів якості надання послуг з електропостачання (пп. 5 і 6 Порядку № 1841*).

* Порядок забезпечення стандартів якості надання послуг з електропостачання, затверджений постановою Нацкомісії, що здійснює держрегулювання у сферах енергетики та компослуг, від 18.10.16 р. № 1841.

Причому врахувати суму такої компенсації він може тільки як аванс за спожиту електроенергію:

• або в наступному розрахунковому періоді;

• або в першому розрахунковому періоді після укладення договору про постачання чи користування електроенергією (у разі недотримання гарантованих стандартів під час приєднання до електромереж).

Що стосується ПДВ-обліку, то під обкладення ПДВ потрапляють виключно операції з поставки товарів/послуг, місце постачання яких перебуває на митній території України ( пп. «а» і «б» п. 185.1 ПКУ). При цьому базою обкладення ПДВ є договірна вартість товарів/послуг з урахуванням загальнодержавних податків і зборів ( п. 188.1 ПКУ).

А це означає, що сама по собі сума компенсації, нарахована постачальником споживачеві електроенергії, не може вважатися окремим об’єктом обкладення ПДВ. Адже вона не зменшує ні загальної вартості послуг з електропостачання, ні загальної вартості постачання електроенергії.

Але! Щойно постачальник врахує таку суму в рахунок авансу за електроенергію, він зобов’язаний буде визначити ПДВ-зобов’язання в загальному порядку (за правилом «першої події»). Тобто він зобов’язаний скласти податкову накладну так само, як і при надходженні авансу від споживача «живими» грошима.