26.06.2017

Витрати ФОП-загальносистемника: чи можна включати бухпослуги?

Лист ДФСУ від 07.06.17 р. № 517/С/99-99-13-01-02-14/ІПК

У листі, що коментується, податківці відповіли на запитання підприємця-загальносистемника: чи можна включити до складу витрат вартість бухгалтерських послуг?

Відповідь контролерів — ні, не можна.

Аргументують свої висновки контролери тим, що ФОП-загальносистемник до складу витрат може віднести виключно витрати, які перелічені у п. 177.4 ПКУ, а там витрати на надання бухпослуг прямо не згадуються.

Ми з висновками податківців не згодні. Хоча і маємо визнати, що у п. 177.4 ПКУ й справді бухпослуги прямо не згадуються. Водночас це не означає, що такі витрати однозначно не можна включити до витрат загальносистемника.

Так, якщо детально вивчити, які ж витрати має право включати до своїх витрат ФОП-загальноситемник, то серед них у п.п. 177.4.2 ПКУ згадуються, зокрема, плата за виконання робіт, послуг згідно з договорами цивільно-правового характеру (ЦП-договір). Тому якщо бухгалтерські послуги підприємцю надає фізособа-бухгалтер за ЦП-договором, то такі витрати однозначно можна включити до витрат підприємця.

Обережно! Є ризик, що такі відносини контролери будуть розглядати як трудові. Однак якщо все оформити правильно, то є високі шанси відстояти такі відносини у суді (див. «БТ», 2017, № 22, с. 8).

На наш погляд, під цю норму можна підвести бухгалтерські послуги, які надає інший ФОП-бухгалтер або юрособа (бухгалтерська фірма) за цивільно-правовим договором про надання послуг ( ст. 901 ЦКУ).

Увага! Лист, що коментується, є індивідуальною консультацією. Тому якщо ви не готові ризикувати, то варто отримати аналогічну консультацію з цього приводу, а потім її оскаржити у суді. Якщо суд погодиться з вашими аргументами, то контролери будуть вимушені надати вам іншу відповідь ( п. 53.2 ПКУ).