06.03.2017

Допбаза у зв’язку з нарахуванням «перехідних» лікарняних: бути чи не бути?

Лист ДФСУ від 02.02.17 р. № 1925/6/99-99-13-02-01-15

Про що йдеться в листі, який коментується? Здавалося б, ідеться про цілком традиційну ситуацію. Працівник частину місяця відпрацював, а потім захворів. Лікарняний лист він приніс у наступному місяці, в якому йому нарахували «перехідні» лікарняні. Після нарахування лікарняних з’ясувалося, що за минулий місяць потрібно сплатити ЄСВ з МЗП, оскільки база оподаткування за минулий місяць (зарплата за відпрацьовані дні + лікарняні) виявилася менше МЗП. Що, знайома ситуація?

А ось тут починається найцікавіше. Як же відобразити в таблиці 6 Звіту з ЄСВ за поточний місяць суму різниці між МЗП і фактично нарахованою базою оподаткування (зарплата + лікарняні) і відповідно суму нарахованого ЄСВ за минулий місяць.

Річ у тім, що програмне забезпечення, яке використовується бухгалтерами для заповнення Звіту з ЄСВ, донедавна не дозволяло відображати додаткову базу з ЄСВ за минулий місяць і відповідно саму суму ЄСВ з кодом типу нарахувань (КТН) «13» та кодом застрахованої особи (КЗО) «1». Її можна було відобразити тільки з КТН «2» як помилку. Але ж це неправильно!

Що ж у цій ситуації пропонують фахівці ДФСУ?

Вони пропонують суму різниці між розміром МЗП і фактично нарахованою базою оподаткування ЄСВ (зарплата минулого місяця + лікарняні, що припадають на минулий місяць) зазначати окремим рядком у таблиці 6 Звіту з ЄСВ за поточний місяць у реквізиті «19». При цьому у реквізиті «10» відображати КТН «13», у реквізиті «9» — КЗО «29». У реквізиті «11» потрібно зазначити місяць і рік, за який проведено нарахування додаткової бази (минулий місяць).

Виходить, якщо додаткова база нараховується у зв’язку з тим, що після нарахування лікарняних за минулий місяць дохід за минулий місяць виявився менше МЗП, то КЗО має бути «29».