№10

Бухгалтерський тиждень, березень, 2017/№ 10 Інші номери журналу ›
  • «Валютні» пом’якшення: інвестиції з-за кордону та за кордоном Постанови Правління НБУ від 22.02.17 р. № 13 «Про внесення змін до постанови Правління Національного банку України від 13.12.16 р. № 410» та від 23.02.17 р. № 14 «Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів Національного банку України»
  • Важливо! З 1 березня 2017 року діє нова форма податкової накладної Наказ Мінфіну від 23.02.17 р. № 276 «Про затвердження Змін до деяких нормативно-правових актів Міністерства фінансів України»
  • Давальницькі операції: як заповнити податкову накладну Лист ДФСУ від 16.02.17 р. № 3238/6/99-95-42-03-15
  • Мінфін «проти» коригування фінзвітності за 2016 рік на індекс інфляції — ДФСУ «за» Листи МФУ від 10.02.17 р. № 31-11410-01-2/3710, ДФСУ від 08.02.17 р. № 193/2/99-99-15-02-02-10
  • Коли рахунок-фактура є первинним документом: ліберальна позиція Мінфіну Лист Мінфіну від 16.02.17 р. № 31-11410-06-5/4339
  • Ризики від використання землі, право на яку не оформлене Лист ДФСУ від 06.02.17 р. № 2709/7/99-99-12-02-03-17
  • Які доплати не враховують при розрахунку мінзарплати Лист Мінсоцполітики від 14.02.17 р. № 344/0/101-17/281
  • Допбаза у зв’язку з нарахуванням «перехідних» лікарняних: бути чи не бути? Лист ДФСУ від 02.02.17 р. № 1925/6/99-99-13-02-01-15
  • Контроль за ремонтом доріг Кабмін затвердив вимоги щодо проведення контролю якості робіт з нового будівництва, реконструкції та ремонту автомобільних доріг загального користування. Здійснювати контроль за якістю та обсягами виконаних підрядником дорожніх робіт буде інженер-консультант.
  • Перейменовано податкові органи ДФСУ у рамках декомунізації перейменувала низку своїх територіальних органів та їх відділення. До відома платників інформація про зміни реєстраційних даних територіальних органів ДФС буде доведено окремо.
  • Паспорт у вигляді ID-картки
  • Заборгованості за спожиті енергоносії Кабмін затвердив Порядок ведення реєстру теплопостачальних та теплогенеруючих організацій, підприємств централізованого водопостачання та водовідведення, що беруть участь у процедурі врегулювання заборгованості за спожиті енергоносії, та користування зазначеним реєстром.
  • НБУ замінює зношені банкноти тільки нацвалюти Нацбанк наголосив, що здійснює обмін зношених та пошкоджених банкнот тільки національної валюти України.
  • Перегляд цін на газ для населення Кабмін установив, що граничні роздрібні ціни на природний газ для побутових споживачів, релігійних організацій (крім обсягів, що використовуються для провадження виробничо-комерційної діяльності), а також ціни, за якими Нафтогаз України постачає природний газ виробникам теплової енергії з метою надання послуг з опалення та постачання гарячої води населенню, переглядатимуться кожного півріччя (1 жовтня та 1 квітня).
  • Календар тижня
  • Малоцінні необоротні і матеріальні: відображаємо МНМА в обліку Малоцінні необоротні матеріальні активи (МНМА) мають «подвійну» природу: у бухобліку вони вписуються в «широке» визначення основних засобів (ОЗ), а в податковому — до таких не належать. У зв’язку з цим їх відображають в обліку за особливими правилами, які ми розглянемо у статті.
  • Виправляємо помилки в ПДВ-додатках: основні моменти Як виправити помилки, допущені в основній частині ПДВ-декларації, ви вже знаєте. Порядок дій з «ліквідації» неточностей у таких випадках ми розібрали ще в минулому випуску (див. «БТ», 2017, № 9, с. 17). А ось що робити, якщо погрішність закралася в один з додатків ПДВ-декларації? Чи можна тоді обмежитися тільки поданням відкоригованого додатка? І як це зробити, адже всі додатки такі різні? Що ж, настав час у всьому розібратися.
  • Сільгоспдотація: на що розраховувати аграрію? З 01.01.17 р. спецрежим з ПДВ відійшов у небуття. Але щоб не залишати аграріїв без підтримки, законодавці розробили механізм надання їм допомоги у вигляді бюджетної дотації. Кабмін постановою від 08.02.17 р. № 83 (див. «БТ», 2017, № 9, с. 5) затвердив Порядок надання такої дотації. На який розмір дотації сподіватися аграріям, з’ясуємо у нашій статті.
  • Новий розмір закордондобових: як рахувати й оподатковувати? З 1 січня 2017 року законодавці збільшили неоподатковуваний розмір добових для закордонвідряджень до 80 євро. Причому перераховувати цю суму в гривні потрібно з використанням курсів НБУ, встановлених за кожен день відрядження. Порядок такого перерахунку викликає в бухгалтерів багато запитань. У цій статті ми на конкретних прикладах розглянемо, за яких умов у працівника, направленого у відрядження за кордон, може виникнути оподатковуваний дохід у зв’язку з коливаннями курсу валюти. Також ви дізнаєтеся, як порахувати граничний розмір добових за ситуації, коли працівникові видається аванс на відрядження в іншій валюті, ніж євро, і як можна звести до мінімуму ризик потрапити під ПДФО і ВЗ.
  • «Дитячі» аліменти: стягуємо з працівника Діти — квіти життя. Але інколи «садівники» ставляться безвідповідально до «створення клумби». Тоді й виникає питання про стягнення аліментів. Якщо роботодавцю «пощастило» мати в штаті недбалого «мічурінця», то власне процес такого стягнення лягає на плечі бухгалтера. Кому-кому, а йому вже точно належить знати, на якій підставі стягувати аліменти. У якому розмірі? Як їх виплачувати тощо? Ви вже захвилювалися? Тоді давайте разом розбиратися в найбільш актуальних питаннях стягнення аліментів.
  • Автозаміна номенклатури в податковій накладній При заповненні податкової накладної (ПН) виникла проблема: після того, як у гр. 3 ПН внесли код товару згідно з УКТ ЗЕД, автоматично змінилася номенклатура в гр. 2 ПН (підтягнулися дані з УКТ ЗЕД відповідно до вказаного коду). Чи потрібно міняти таку «автоматичну» номенклатуру або залишити, як є?
  • ПДВ-статус усього на два тижні: як відзвітувати? У листопаді 2016 року підприємство перевищило обсяг оподатковуваних операцій, установлений для ПДВ-реєстрації. Проте заяви на реєстрацію платником ПДВ так і не подано. 15.12.16 р. податківці самостійно присвоїли нам такий статус. Але з 01.01.17 р. підприємство стає платником ЄП (без ПДВ), у зв’язку з чим 31.12.16 р. його ПДВ-реєстрацію анулювали. Як відзвітувати за період перебування на ПДВ? І чи потрібно було виписувати податкові накладні?
  • Чи може ПДВ-пільга мати від’ємне значення? Чи може бути визначене від'ємне значення суми пільги з ПДВ при заповненні Звіту про суми податкових пільг?
  • Чи потрібно зберігати документи, якщо перевірки не було 3 роки? Які терміни передбачені для зберігання документів, пов’язаних з обчисленням і сплатою податків та зборів суб’єктом господарювання, у тому числі в разі, коли перевірка контролюючим органом не проводилася більше 1095 днів?
  • Відмовитися від податкових різниць «малодохідник» може лише один раз Чи має право «малодохідний» платник податку на прибуток (річний дохід не перевищує 20 млн грн.), який у минулому році застосовував коригування фінансового результату до оподаткування на податкові різниці, прийняти рішення про незастосування таких коригувань?
  • При реєстрації не можна обрати ставку ЄП 3 % Чи може новостворена юрособа обрати ставку єдиного податку (ЄП), встановлену для групи 3, яка передбачає сплату ПДВ?
  • Лікарняний лист Свою відсутність на роботі у зв’язку з хворобою працівник зобов’язаний підтвердити. Яким чином? За допомогою листка непрацездатності. На підставі саме цього документа йому оплачують період непрацездатності. Але справа доходить до виплати, тільки якщо лікарняний лист заповнено правильно. Причому не тільки з лицьового боку, а й із зворотного. Арбітром тут виступає комісія із соціального страхування, що діє на підприємстві, яка вирішує, скористається працівник своїм правом на допомогу чи ні.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі