06.03.2017

Чи може ПДВ-пільга мати від’ємне значення?

Чи може бути визначене від'ємне значення суми пільги з ПДВ при заповненні Звіту про суми податкових пільг?

Суми податків і зборів, не сплачені підприємством до бюджету у зв’язку з отриманням податкових пільг, розраховуються відповідно до Порядку № 167*.

* Порядок визначення сум податків і зборів, не сплачених суб’єктом господарювання до бюджету у зв’язку з отриманням податкових пільг за операціями, які здійснюються на митній території України, затверджений наказом ДПАУ від 29.03.11 р. № 167.

Згідно з п. 2 підрозд. 1 і п. 2 підрозд. 2 розд. II цього документа ПДВ-пільга для звільнених операцій розраховується шляхом визначення суми ПДВ за основною ставкою ПДВ від обсягів поставок товарів (послуг), звільнених від оподаткування, зменшених на обсяги операцій з придбання товарів (послуг), використаних у пільгових операціях.

ПДВ-пільга за нульовими операціями розраховується шляхом визначення суми ПДВ за встановленою основною ставкою податку від обсягів операцій з експорту товарів (супутніх послуг) та/або операцій з поставки товарів (послуг) на митній території України, оподатковуваних за нульовою ставкою, зменшених на обсяги операцій з придбання товарів (послуг), використаних в операціях з експорту товарів (супутніх послуг) та/або в операціях з поставки товарів (послуг) на митній території України, оподатковуваних за нульовою ставкою.

Оскільки суми ПДВ-пільг розраховуються шляхом визначення обсягів операцій з поставки товарів (послуг), оподаткування яких відбулося з урахуванням пільгових режимів, зменшених на обсяг операцій з придбання товарів (послуг), використаних у таких пільгових операціях, то при правильному застосуванні алгоритму розрахунку від’ємне значення ПДВ-пільги виникати не повинне.

За матеріалами ЗІР ДФСУ, підкатегорія 101.29