06.03.2017

При реєстрації не можна обрати ставку ЄП 3 %

Чи може новостворена юрособа обрати ставку єдиного податку (ЄП), встановлену для групи 3, яка передбачає сплату ПДВ?

Ставку ЄП для групи 3 в розмірі 3 % можуть обрати ( п.п. 4 п. 293.8 ПКУ):

• суб’єкти господарювання, які вже зареєстровані як платники ПДВ, у разі переходу їх на сплату ЄП;

• платники ЄП групи 3, які вибрали ставку ЄП у розмірі 5 %, у разі добровільної зміни ставки ЄП;

• суб’єкти господарювання, які не зареєстровані як платники ПДВ, у разі їх переходу на ЄП або зміни групи платників ЄП шляхом реєстрації платниками ПДВ.

Особа, яка відповідно до п. 181.1 ПКУ не є платником ПДВ у зв’язку з тим, що обсяги оподатковуваних операцій відсутні або менше встановленої межі, може добровільно зареєструватися як платник ПДВ ( п. 182.1 ПКУ).

Реєстраційну заяву про добровільну ПДВ-реєстрацію можна подати держреєстраторові як додаток до заяви про держреєстрацію юрособи ( абзац третій п. 183.7 ПКУ).

Водночас новостворені суб’єкти господарювання, які впродовж 10 днів з дня держреєстрації подали заяву про вибір ЄП і ставки ЄП групи 3 без сплати ПДВ, вважаються платниками ЄП з дня їх держреєстрації ( п.п. 298.1.2 ПКУ).

У разі зміни ставки ЄП реєстраційна заява подається не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку кварталу, у якому застосовуватиметься ставка ЄП зі сплати ПДВ ( п. 183.4 ПКУ).

Висновок: новостворена юрособа може обрати ставку ЄП 3 % тільки після реєстрації платником ПДВ. Така особа спочатку повинна зареєструватися як платник ЄП групи 3 за ставкою 5 % і не пізніше ніж за 15 днів до початку наступного кварталу подати заяву про перехід на сплату ЄП за ставкою 3 %, а також заяву на ПДВ-реєстрацію.

За матеріалами ЗІР ДФСУ, підкатегорія 108.01.03