20.03.2017

Нова форма земельної декларації: технічні помилки виправлені

Наказ Мінфіну від 23.01.17 р. № 9 «Про внесення змін до форми Податкової декларації з плати за землю (земельний податок та/або орендна плата за земельні ділянки державної або комунальної власності)»

Наказом, що коментується, Мінфін виклав у новій редакції форму Податкової декларації з плати за землю (земельний податок та/або орендна плата за земельні ділянки державної або комунальної власності). У новій декларації виправлені технічні помилки, які містилися у «старій» формі, затвердженій наказом Мінфіну від 16.06.15 р. № 560. Розглянемо ці зміни.

1. Площа земділянки. У розділах I та II графу «Площа земельної ділянки» розділили на дві частини. У гр. 8 можна вказати дані у га, а в новій гр. 9 — у м кв. Дані у гр. 9 потрібно вказувати з двома десятковими знаками після коми.

Увага! Одночасно заповнювати гр. 8 та 9, на наш погляд, не обов’язково. Достатньо заповнити одну з них.

Введення гр. 9 викликано суто технічною необхідністю. Справа в тому, що для розрахунку податку потрібно знайти добуток трьох величин: площі земділянки, нормативно-грошової оцінки (далі — НГО) одиниці площі та ставки податку. Раніше площу земділянки для розрахунків переводили у га.

Як правило, площу земділянки, яка знаходиться у населених пунктах, у правовстановлюючих документах вказують у метрах квадратних. Щодо таких ділянок у довідці про НГО, яку отримував власник чи землекористувач для розрахунку плати за землю, НГО наводилася за всю земділянку, яка виражена в метрах квадратних.

Раніше, щоб розрахувати розмір плати за землю, не можна було просто взяти дані про площу, яка виражена в метрах квадратних, і НГО за 1 м2. Потрібно було привести ці два показники до одного знаменника — гектара. Тобто переводили площу із метрів квадратних у гектари. Так само НГО за 1 м2. переводили в НГО за 1 га. Тільки після цього розраховували розмір податку в декларації.

Нарешті Мінфін зглянувся над платниками податку. Тепер для розрахунку можна вказати дані, які у вас є у довідці про НГО, і не мучитися при переведенні метрів квадратних у гектари.

2. Дані про НГО. Змінено назву граф, в яких відображають розмір НГО, необхідний для розрахунку плати за землю. Тепер у назві граф 10 і 11 (раніше це були графи 9 і 10) розділу I та графи 10 (раніше — графа 9) розділу II прямо вказано, що в цих графах відображають НГО одиниці площі земділянки.

Нагадаємо! У старій формі в назві цих граф згадувалася НГО не одиниці площі, а всієї земділянки. Але фактично в цих графах вказували НГО одиниці площі. На цьому наголошували і контролери у категорії 112.05 ЗIР ДФСУ.

Така неоднозначність щодо інформації, яку слід вказати у цих графах, спантеличувала платника і часто призводила до помилок. Тепер усе стало на свої місця.

3. Зміни у розділі III декларації. Стосуються вони рядків, за допомогою яких проводиться уточнення раніше задекларованих даних.

Раніше в цьому розділі суму донарахованого податку показували у двох рядках. До ряд. 5 вписували дані за періоди, строк сплати за якими не настав, а до ряд. 7 — за якими минув. За таким самим принципом розділяли і суми завищеного податку у ряд. 6 та 8.

Тепер розмір донарахованого податку ви будете відображати в ряд. 5, а заниженого податку — в ряд. 6.

До відома! Саме так проводили виправлення у розділі III у формі декларації, що діяла до 2016 року.

Наказ, що коментується, починає діяти з дня опублікування (готується до публікації в «Офіційному віснику України» за 21.03.17 р. № 23). Отже, враховуючи правила введення в дію нових форм звітності, прописані у п. 46.6 ПКУ, а також те, що базовим податковим періодом для плати за землю є календарний рік, вперше оновлену форму слід подавати з 01.01.18 р.

Саме такий підхід обрали податківці (категорія 112.05 ЗІР ДФСУ) при введенні в дію попередньої форми декларації. Очевидно, так само буде і цього разу. Побачимо.