20.03.2017

SMS-благодійність: збір на пенсійне страхування не сплачується

Постанова КМУ від 14.02.17 р. № 72 «Про внесення змін до Порядку сплати збору на обов’язкове державне пенсійне страхування з окремих видів господарських операцій»

Постанова, що коментується, це реакція Кабміну на Закон України від 06.10.16 р. № 1664-VIII // «БТ», 2016, № 46, с. 5. Цим Законом було звільнено від пенсійного збору «благодійні SMS».

В оновленому Порядку сплати збору на обов’язкове державне пенсійне страхування з окремих видів господарських операцій, затвердженому постановою КМУ від 03.11.98 р. № 1740, тепер передбачено, що:

• збір на обов’язкове державне пенсійне страхування не сплачується абонентами у разі відправлення благодійного телекомунікаційного повідомлення;

• вартість послуг з відправлення такого повідомлення не є об’єктом обкладення збором;

• у разі отримання такого повідомлення сума збору, виходячи з суми коштів, яку оператор стільникового рухомого зв’язку перераховує неприбутковій чи благодійній організації (крім політичних партій і кредитних спілок), або територіальній громаді, зараховується в рахунок зменшення поточних платежів із зазначеного збору протягом поточного звітного періоду;

повернення помилково або надміру сплачених сум збору на пенсійне страхування з окремих видів господарських операцій здійснюється у порядку повернення коштів, помилково або надміру зарахованих до бюджету.

Крім того, запроваджена нова форма Звіту (додаток 2 до Порядку). При її розробці Кабмін не лише врахував висвітлені вище «благодійні» новації, а й нарешті вірно вказав розмір збору (7,5 % замість 6 %), який було підвищено давньою постановою КМУ від 12.09.05 р. № 887.

Постанова, що коментується, чинна з 17.02.17 р.